Hemming (dansk konge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Hemming (sagnkonge))
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Hemming. (Se også artikler, som begynder med Hemming)
Hemming
Konge af Danmark
Regerede 810-812
Forgænger Godfred
Regent Hemming
Efterfølger Anulo & Sigurd
Død 812

Hemming (død 812) var dansk konge 810-812. Han var nevø af Godfred, som han efterfulgte, bror til Hakon og Angantyr og fætter eller bror til Sigfred.

I 811 – et år efter Godfreds død – blev der holdt et møde mellem Hemming og den frankiske kejser Karl den Store. Der blev det fastlagt, at grænsen mellem Danmark og Frankerriget skulle følge Ejderen[1], og der blev omsider – efter mange urolige år – fred mellem danerne og frankerne, som blev stadsfæstet med en ed. 12 danske og 12 frankiske stormænd[fodnote 1] deltog i mødet[2]. Blandt andre Hemmings brødre Angantyr (Angandeo) og Hakon (Hankwin).

Allerede et år efter mødet (efter at have siddet på tronen i to år) døde Hemming pludseligt, og der kom hurtigt borgerkrig i landet.[1]

Saxo Grammaticus[redigér | redigér wikikode]

Krønikeskriveren Saxo Grammaticus nævner kun Hemming i to linjer, og skriver da også, at "den avindsyge Tid har maaske skjult mange udmærkede Bedrifter af ham". Saxo har troet at Hemming sluttede fred med Karl den Stores efterfølger Ludvig den Fromme, men ellers er hans korte beretning i overenstemmelse med de frankiske annaler.

Originaltekst[3] Oversættelse af Fr. Winkel Horn, død 1898[4]
Huic succedit Hemmingus, cuius dignum memoratu opus non reperi, nisi quod pacem cum Caesare Lodowico iurisiurandi firmitate composuit.

Et forte complura temporum eius insignia, quamquam praeclara exstiterint, vetustatis livore teguntur.

Efter ham [Olaf] fulgte Heming, om hvem jeg ikke har fundet andet, der er værd at berette, end at han sluttede Fred med Kejser Ludvig og stadfæstede den med Ed.

Men den avindsyge Tid har maaske skjult mange udmærkede Bedrifter af ham, skjønt de gjorde ham navnkundig i hans Levetid.

Foregående: Den forhistoriske danske kongerække Efterfølgende:
Godfred
(Før 804810)
Sigurd og Anulo
(812)

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ De frankiske stormænd: Walach Bernhardssøn, Burchard, Unroc, Uodo, Meginhard, Bernhard, Egbert, Theutheri, Abo, Osdag og Wigmand
    De danske stormænd: Hemmings brødre Hankwin og Angandeo, Osfrid Turdimulo, Warstein, Suomi, Urm, Osfrid Helgessøn, Osfrid af Skåne, Hebbi og Aowin

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: