Harald 2.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Harald 2)
Spring til navigation Spring til søgning
Harald 2.
Harald 2 ukendt kunstner 1685.jpg
Konge af Danmark
Regerede 3. februar 1014-1018(?)
Forgænger Svend Tveskæg
Regent Harald 2.
Efterfølger Knud den Store
Fulde navn Harald Svendsen
Hus Jellingdynastiet
Far Svend Tveskæg
Mor Gunhild af Polen
Født ca. 990'erne
Død 1018 (?)

Harald 2. (død senest 1018), konge af Danmark fra 1014-1018(?), var en søn af Svend 1. Tveskæg.

Familie, opvækst og navn[redigér | redigér wikikode]

Harald var yngste[1][2] søn af danerkongen Svend Tveskæg og dennes hustru Gunhild af Polen.
Foruden broderen Knud havde Harald også et antal søstre, dog for de flestes vedkommende nok halvsøstre, da Harald og Knuds far fik børn med flere forskellige kvinder.
Ingen kilder siger noget om, at Harald skulle have været gift.

Vi kender ikke noget til Haralds fødselsår (eller fødested), ligesom vi heller ikke kender til alderen ved hans død. På denne baggrund er der derfor gennem tiden kommet flere bud på, hvornår Harald kunne være født og de mest gængse af disse bud strækker sig fra ca. år 989 til ca. år 998. Med denne usikkerhedsmargen kan der ikke siges meget andet end, at det kan anses for mest sandsynligt, at Harald blev født engang i løbet af 990'erne.
Om hans opvækst foreligger ingen oplysninger.[fn 1] Vi ved altså derfor ikke, om Harald voksede op hos forældrene eller om hans opvækst fandt sted hos fosterforældre, sådan som det ikke var ualmindeligt for fyrstelige børn på den tid.

Skønt Harald var den yngste søn, var det ham, og ikke broderen Knud, der var opkaldt efter farfaderen Harald (Blåtand).
Når Harald i eftertiden omtales som "den anden" i kongerækken, forstås det som, at han var den anden Harald i kongerækken siden Gorm den Gamles far Hardeknud (Haralds tipoldefar) regerede. Nummereringen af kongerne i den danske kongerække begynder traditionelt med ham (i hvert fald i det meste af den historieskrivning, der har set dagens lys siden sidste del af det 19. århundrede), endskønt vi kender navne på adskillige nogenlunde sikre danske konger helt op til 200 år før Hardeknuds tid. Af disse tidligt kendte konger er der én Harald, der nok regerede i det 8. århundrede og en anden Harald, der regerede ved flere lejligheder i det 9. århundrede. Tælles disse tidlige Haralder med i kongerækken, indebærer det, at Harald 2. faktisk ender som Harald 4. (blandt vore historisk kendte konger).

Regent[redigér | redigér wikikode]

Det er ikke fordi eftertiden ved så meget om Svend Tveskægs yngste søn. Det skulle dog være temmelig sikkert, at da Svend Tveskæg i 1013 udbød leding og stod over Nordsøen for at erobre England, gjorde han sønnen Harald til regent i sit fravær.

Konge af Danmark[redigér | redigér wikikode]

Ved Svend Tveskægs død i februar 1014 valgte hans mænd (i England) sønnen Knud til konge, men i Danmark kongehyldede stormændende broderen Harald. I England kaldte rigsrådet dog den fordrevne kong Ethelred hjem, og Knud måtte rejse til Danmark for at samle støtte. Ifølge nogle kilder anmodede han sin broder Harald om at få del i styret af Danmark, men Harald skal have afvist ham. Han skal dog have lovet Knud militær støtte og hjælp til at tilbageerobre England, som åbenbart blev opfattet som Svend Tveskægs arv til sønnen Knud. Muligvis var det Svend Tveskægs intention at Danmark skulle have én konge, Harald, og England en anden, Knud, således at de begge kunne bruge hele deres energi på ét rige.

I 1014 drog Harald sammen med sin bror Knud til Polen, for at hente deres mor Gunhild, der var blev forstødt af deres far Svend Tveskæg efter dennes giftermål med Sigrid Storråde, hjem til Danmark.

Ellers ved vi ikke meget andet om Harald II end at han døde barnløs få år senere, ikke senere end i 1018, hvorefter danskerne tog broderen Knud til konge, vistnok i 1019.

Der er ikke overleveret oplysninger om begravelsesstedet for Harald II.

Højhed over Norge ?[redigér | redigér wikikode]

Harald havde muligvis også højhed over dele af Norge indtil 1015, hvor Olav II Haraldsson vendte tilbage til Norge og i løbet af kort tid sikrede sig magten i det meste af riget.[fn 2]

Anetavle[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Saxo Grammaticus nævner ikke Harald med ét ord i sit værk, hvorfor vi ikke kan søge efter oplysninger hos Saxo, der relaterer til Haralds opvækst. Knýtlingesaga nævner kun Harald ganske sporadisk og oplysningerne er meget upræcise.
  2. ^ I årene 1012-1015/16 var det ladejarlerne Svend jarl og hans nevø Håkon Eiriksson jarl, der var de egentlige magthavere i Norge, men under hvis formelle overhøjhed de styrede fra 1014 og frem er mere uklart, og lader sig måske ikke fastslå med sikkerhed.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Illustreret dansk Konversations Leksikon, 10. Bind, (red. T. Vogel-Jørgensen), København, 1934, s. 206
  2. ^ Encomium Emmae reginae
  3. ^ Adam af Bremen
  4. ^ Runestenen Sdr. Vissing 1
  5. ^ Thietmar af Merseburg
Foregående: Kongerækken Efterfølgende:
Svend 1. Tveskæg
9871014
Knud 2. den Store
10191035