Afghanistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Afghanistans historie)
Spring til navigation Spring til søgning
Den Islamiske Republik Afghanistan

جمهوری اسلامی افغانستان
(persisk: Jomhūrī-ye Eslāmī-ye Afġānistān)
د افغانستان اسلامي جمهوریت
(pashto: Da Afġānistān Islāmī Jomhoriyat)
Afghanistans emblem
Emblem
Mottoلا إله إلا الله، محمد رسول الله
"Lā ʾilāha ʾillā llāh, Muhammadun rasūlu llāh"
Der er ingen gud foruden Allah, og Muhammed er Allahs profet. (Shahada)
NationalmelodiSorude mili / Soroud-e-Melli
ملي سرود
(pashto: "Nationalmelodi")
Afghanistans placering
Hovedstad
og største by
Kabul
34°31′N 69°08′Ø / 34.517°N 69.133°Ø / 34.517; 69.133
Officielle sprog Dari
Pashto[1][2]
Etnicitet
Pashtunere, tadsjikere, hazarere, usbekere, aimakker, turkmenere, balutjer og flere.
Demonym afghaner
Regeringsform Præsidentiel islamisk republik
Ashraf Ghani
Amrullah Saleh
Sarwar Danish
Lovgivende forsamling Nationalforsamlingen
• Overhus
De Ældstes Hus
Folkets Hus
Historie
Oktober 1747
• Emirat
1823
19. august 1919
• Kongerige
9. juni 1926
• Republik
17. juli 1973
Areal
• Total
652.225 km2  (nr. 41
• Vand (%)
0,94
Indbyggertal og befolkning
• Anslået 2009
28.150.000[3] (nr. 37)
• Folketælling 1979
13.051.358
• Tæthed
43,5/km2  (nr. 150)
BNP (KKP) Anslået 2010
• Total
21,388 mia. USD[4] (nr. 96)
• Pr. indbygger
760 USD[4] (nr. 172)
BNP (nominelt) Anslået 2010
• Total
13 mia. USD[5]
• Pr. indbygger
750 USD[5]
HDI (2007) 0,352 (lav) (nr. 181)
Valuta Afghani (AFN)
Tidszone UTC+4:30 (D†)
• Sommer (DST)
UTC+4:30 (findes ikke)
Kører i højre side af vejen
Kendings-
bogstaver (bil)
AFG
Luftfartøjs-
registreringskode
YA
Internetdomæne .af
Telefonkode +93
ISO 3166-kode AF, AFG, 004

Afghanistan ([αwˈga'niˌsdan] ,Pashto/Dari: افغانستان, tr. Afġānistān) og officielt Den Islamiske Republik Afghanistan) er en suveræn stat i Centralasien og Sydasien.[6][7] Afghanistan er en indlandsstat,[8][9] der har religiøse, etno-lingvistiske og geografiske forbindelser med de fleste af sine nabostater. Det grænser op til Pakistan mod syd og øst,[10] Iran mod vest, Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan mod nord og Folkerepublikken Kina i det fjerneste nordøst. De to officielle sprog er Dari, der tales af lidt over halvdelen af befolkningen og Pashto, der i Afghanistan tales af godt en tredjedel af befolkningen.[1] Endvidere tales usbekisk, turkmensk, balutsji, pashai, nuristani, pamir, arabisk m.fl. Navnet Afghanistan betyder Afghanernes Land.[11]

Afghanistan er en kulturelt forskelligartet nation mellem den østlige og den vestlige verden og har været centrum for handel og migration. Landet har en vigtig geostrategisk placering, idet det forbinder Syd-, Central- og Sydvestasien. Gennem dets lange historie har det haft flere invaderende og besættende fjender. Og afghanere har selv besat store områder for at skabe deres egne riger. Ahmad Shah Durrani skabte Durrani-riget i 1747 med hovedstad i Kandahar.[12] Senere blev hovedstaden flyttet til Kabul, og de fleste territorier afleveret. I det 19. århundrede blev Afghanistan en bufferstat i "Det Store Spil" mellem Britisk-Indiske Rige og Russiske Rige. 19. august 1919 efter den tredje anglo-afghanske krig, fik det fuld udenrigspolitisk uafhængighed fra Storbritannien.

Siden de sene 1970'ere har Afghanistan fortsat lidt under vedvarende og brutale borgerkrige med udenlandske indblanding som den sovjetiske invasion i 1979 og Krigen i Afghanistan, der afsatte Taliban-regeringen. I slutningen af 2001 autoriserede FN's sikkerhedsråd oprettelsen af en hjælpehær (ISAF). Den bestod af NATO-tropper, der hjalp Hamid Karzais regering med at oprette en lovformelig stat og genopbygge infrastrukturen. I 2005 underskrev USA og Afghanistan et strategisk partnerskab, der binder begge nationer til et langtidssammenhold. I mellemtiden er flere milliarder US dollars stillet til rådighed af det internationale samfund til genopbygning af landet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Afghanistans historie

Afghanistan bliver ofte omtalt som «vejkrydset i Central-Asien» og landet har en turbulent historie. Regionen, som i dag hedder Afghanistan, er op gennem tiderne erobret af fremmede herskere som perserne, Alexander den Store og Djengis Khan.

Den afghanske stat, som vi kender den i dag, opstod i 1746 under Durrani-dynastiet, men kontrollen over landets undenrigsforhold blev overgivet til Storbritannien fra 1842 efter den første anglo-afghanske krig (1839–1842) og til Emir Amanullah Khans tronbestigelse i 1919 efter Den tredje anglo-afghanske krig.

Europæisk indflydelse og skabelsen af den afghanske stat[redigér | redigér wikikode]

Politisk satiretegning som viser Afghanistans emir Sher Ali Khan med sine "venner" Rusland og Storbritannien (1878).

I løbet af 1800-tallet (efter de Engelsk-Afghanske krige udkæmpet 1839–42, 1878–80 og 1919), og efter at Barakzai dynastiet var kommet til magten, kom meget af Afghanistan i Storbritanniens besiddelse. Storbritannien udøvede stor indflydelse, og det var først da Amanullah Khan overtog tronen i 1919, at Afghanistan genvandt fuldstændig uafhængighed over sin udenrigspolitik. (se "The Great Game"). Under den britiske intervention i Afghanistan blev de etnisk Pashtunske territorier delt af Durand-linjen. Det førte til et anstrengt forhold mellem Afghanistan og Britisk Indien og senere den nye stat Pakistan i Pashtunistan-debaten. Den længste sammenhængende stabilitet i Afghanistan var mellem 1933 og 1973, da landet blev regeret af Kong Zahir Shah.

Uafhængighed[redigér | redigér wikikode]

Siden 1919 er 11 ledere fjernet: 1919 (attentat), 1929 (abdiceret), 1929 (henrettelse), 1933 (attentat), 1973 (fjernet), 1978 (henrettelse), 1979 (henrettelse), 1979 (henrettelse), 1987 (fjernet), 1992 (afsat), 1996 (afsat) og 2001 (afsat).

I 1973 gennemførte kongens svoger, Mohammed Daoud Khan, et kup. Daoud og hele hans familie blev myrdet i 1978, da det afghanske kommunistparti overtog styret ved et kup.

Modstanden mod regeringen var betydelig. Derudover var regeringen præget af indbyrdes konflikter. I august 1978 begyndte den amerikanske regering gennem den pakistanske efterretningstjeneste at støtte mujahedin-styrkerne for at trække Sovjetunionen ind i konflikten. Som følge af mujahedins fremgang bad den afghanske regering flere gange Sovjetunionen om militærhjælp. Sovjetunionen afviste i første omgang, men lod sig til sidst overtale, og den 24. december 1979 rykkede styrker fra Sovjetunionen ind i Afghanistan og gennemførte, hvad der i USA og andre vestlige lande blev betragtet som en besættelse af Afghanistan. Mujahedinernes kamp, støttet af USA, Pakistan og andre regeringer, førte til at omkring 15.000 sovjetiske soldater mistede livet i kamphandlinger de næste ti år. Det og internationalt pres førte til, at Sovjetunionen trak sig ud i 1989. For flere detaljer, se Den afghansk-sovjetiske krig.

Kampene fortsatte mellem forskellige mujahedin-fraktioner i årene, der fulgte. Det førte til at forskellige krigsherrer regerede, og Taliban opstod. De alvorligste sammenstød skete i 1994 da 10.000 fra forskellige fraktioner blev dræbt i kampe omkring Kabul. Støttet af Pakistan og Pakistans allierede (blandt andre CIA) udviklede Taliban sig til en politisk og religiøs magtfaktor og tog til sidst magten i 1996. Taliban formåede at erobre 90 pct. af landet, bortset fra Nordalliancens fæstninger - først og fremmest i nordøst. Taliban forsøgte at gennemføre en streng tolkning af islamisk Sharia-lov. Alliancen mellem Pakistan og Taliban gav muslimske terrorister støtte og et trygt gemmested (særlig Osama bin Ladens al-Qaida), og Afghanistan blev centrum for islamisk terrorisme.

Krigen i Afghanistan 2001[redigér | redigér wikikode]

Den amerikansk ledede alliances militære intervention som begyndte den 7. oktober 2001, og som var et svar på terroristangrebet i USA 11. september, medførte at Taliban opgav sine fremskudte positioner i nord, herunder Kabul, og trak sig til deres højborg i syd, bl.a. Helmand. Sent i 2001 mødtes ledere fra modstandsgrupperne i Afghanistan og de omkringliggende områder til et mødte i Bonn. Der blev man enige om en plan for oprettelsen af en ny regeringsstruktur med Hamid Karzai som formand for en afghansk overgangsstyre. Efter et landsdækkende Loya jirga i 2002 blev Karzai valgt til præsident. Danmark deltog fra februar 2002 i den amerikansk ledede koalition, og har stadig tropper i landet, i det der i NATO regi hedder DANCON/ISAF.

Ud over sporadiske voldelige politiske optøjer og militære aktioner for at udrense resterne af al-Qaida og Taliban, kæmper landet med enorm fattigdom, lokale krigsherrer, en meget svag infrastruktur og titusindvis af landminer.

I marts 2002 rystede en række jordskælv Afghanistan og 1.800 mistede livet og tusindvis af hjem blev ødelagt. Over 4.000 kom til skade. Jordskælvene skete i Samangan-provinsen (3. marts) og Baghlan-provinsen (25. marts). Det sidste var det værste.

Kæmpe fund af råstoffer i 2010[redigér | redigér wikikode]

Amerikanske geologer og militæreksperter fra Pentagon har fundet jern, kobber, kobolt, guld og litium i store mængder. Råstofferne anslås at have en samlet værdi af 1 billion USD.[13]
Ifølge Pentagon vil Afghanistan få samme betydning for litium-industrien, som Saudi-Arabien har for olieindustrien. Litium bruges til fremstilling af batterier til bl.a mobiltelefoner, bærbare PC'er og el-biler.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Afghanistans politik

Politik i Afghanistan har været magtkampe, blodige kup og ustabile magtovertageler. Med undtagelse af en militærjunta er landet blevet styret af næsten alle regeringstyper gennem årene: blandt andet monarki, republik, teokrati og kommunisme. Grundloven, der blev ratificeret i 2003, omstrukturerede regeringen som en islamisk republik, der består af tre grene (den udøvende, dømmende og lovgivende magt.)

Politikere fra Afghanistan spiser frokost med den besøgende amerikanske præsident, George W. Bush, i Kabul 1. marts 2006.

Afghanistan ledes af præsident Hamid Karzai, der blev valgt i oktober 2004. Parlament i Nationalforsamlingen blev valgt i 2005. Blandt de valgte var tidligere mujahadenere, Talibanmedlemmer, kommunister, reformister og islamiske fundamentalister. 28% af de valgte var kvinder, 3 procentpoint mere end grænsen på 25%, der er garanteret af grundloven. Det gjorde Afghanistan, der længe var kendt som en kvindeundertrykkede stat under Taliban, til et af de førende lande i verden, hvad angår kvindelig repræsentation i parlamentet. En ny parlamentsbygning blev påbegyndt 29. august 2005.

Den afghanske højesteret ledes af formand Abdul Salam Azimi, en tidligere universitetsprofessor der har været juridisk rådgiver for præsidenten.[14] Den tidligere højesteret, der blev udnævt under overgangsregeringen, var domineret af fundamentalister, blandt andet formand Faisal Ahmad Shinwari. Retten havde afsagt flere tvivlsomme kendelser: forbud mod kabel-tv; et forsøg på at forbyde en kandidat retten til at opstille til valget i 2004 samt at begrænse kvindernes rettigheder. Derudover gik retten også ud over sin konstitutionelle autoritet ved at afsige kendelser om emner, der endnu ikke var blevet indbragt for domstolen. Den nuværende højesteret er mere moderat og bliver ledet af mere teknokratiske folk end tidligere. Den har dog endnu ikke afsagt nogen kendelser.

Afghanistan er med de øvrige lande i Sydasien medlem af SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation). SAARC blev stiftet i december 1985 med det formål at fremme det regionale samarbejde, øge samhandel mellem landene og styrke Sydasiens økonomisk udvikling. Organisationen har hovedsæde i Kathmandu, Nepal, og følgende stater er medlemmer: Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverne, Nepal, Pakistan og Sri Lanka samt fra april 2007 også Afghanistan.

Administrativ inddeling[redigér | redigér wikikode]

Afghanistan er administrativt inddelt i 34 provinser (velayats), og hver provins har en hovedstad. Hver provins er igen inddelt i distrikter, og hvert distrikt dækker normalt en by eller flere kvarterer.

Provinsens guvernør bliver udnævnt af indenrigsministeren, og distrikternes præfekter bliver udnævt af provinsens guvernør. Guvernøren er repræsentent for den centrale regering i Afghanistan og er ansvarlig for alle administrative og formelle opgaver. Provinsens politimester bliver udnævnt af indenrigsministeren, der arbejder sammen med guvernøren om håndhævelsen af loven i alle byer eller distrikterne i de respektive provinser.

Der en undtagelse: hovedstaden (Kabul) hvor borgmesteren vælges af Afghanistans præsident og er fuldstændig uafhængig af præfekturet af Kabulprovinsen.

Afghanistan provinces numbered.png

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Afghanistans geografi
Topografi

Afghanistan er en indlandsstat og meget bjergrig i Syd-Centralasien, med sletter i nord og sydvest. Det højeste punkt er Nowshak i 7.485 m OHO. Store dele af landet er tørre, og ferskvandsforsyningerne er begrænsede. Det endorheiske Sistanbassin er en af de tørreste regioner i verden.[15] Afghanistan har kontinentalklima med varme somre og kolde vintre. Landet rammes ofte af mindre jordskælv, især i de nordøstlige Hindu Kush-bjergegne. Omkring 125 mennesker blev såret og 4000 dræbt i et jordskælv 30. maj 1998.

Med sine 647.500 km² er Afghanistan verdens 41. største land (efter Myanmar). Til sammenligning er landet lidt større end Texas.

I landet finder man råstofferne guld, sølv, kobber, zink og jernmalm i de sydøstlige området, ædel- og halvædelsten såsom lapis, smaragd og azur i nordøst; og potentielt en betragtelig mængde petroleum og naturgas i nord. Landet har også uran, kul, chromit, talk, barit, svovl, bly og salt.[2][16][17][18] Dog forbliver disse store mineral- og energikilder stort set ubrugte på grund af effekterne af den sovjetiske invasion og den efterfølgende borgerkrig. Der er planer om en udnyttelse af råstofferne i nær fremtid.[19][20]

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

Afghanistan er et ekstremt fattigt land, helt afhængige af jorddyrkning og husdyrhold. Økonomien er præget af de sidste 25 års politiske og militære uro, og ekstrem tørke har øget nationens problemer fra 1998 til 2001. Store dele af befolkningen mangler fortsat mad, tøj, husly og sygehjælp. Inflationen er fortsat et alvorligt problem. Efter den amerikanskledede koalitionens krigføring førte til Talibans fald i november 2001, er mange af landets bønder gået over til at dyrke afgrøder til eksport i stedet for at dyrke mad til landets befolkning. Et godt eksempel er dyrkingen af opiumsvalmuen, som forædles til opium.

Opiummarker med indbygget vandingssystem i Afghanistan. Det er hovedsageligt i det sydlige Afghanistan, der produceres opium.

En tredjedel af Afghanistans BNP kommer fra dyrkelse af opiumvalmuen og ulovlig narkotika som opium og de to afledninger morfin og heroin; og hashproduktion.[2] Ifølge FN er opiumproduktionen i Afghanistan steget til nye højder i 2007, hvor produktionen blev forøget med mere end en tredjedel.[21] Omkring 3,3 millioner afghanere er involveret i produktionen af opium.[22]

Internationale forsøg på at genopbygge Afghanistan gennem det afghanske interimstyre førte til, at 4,5 milliarder dollar blev givet gennem Verdensbanken. Prioriterede områder for genopbygning er skolevæsen, sundhedsvæsen og sanitære faciliteter, støtte til administration, udbygning af landbruget og genopbygning af veje, energi og telekommunikation. To tredjedele af befolkningen lever for mindre end to dollars per dag. Børnedødeligheden er 256 per 1000 fødsler.

En af hovedkræfterne bag landets nuværende økonomiske genopbyggelse er hjemkomsten af over 4 millioner flygtninge fra nabolande og Vesten, hvor de har har tilegnet sig ny energi, lyst til at iværksætte og pengeskabende færdighed - så vel som den meget trængte kapital til at sætte gang i projekter. Den norske ngo Afghanistankomiteen har ydet et stort bidrag med støtte opbygning af infrastruktur og udvikling af miljø, uddannelses- og sundhedssektorerne.

Demografi[redigér | redigér wikikode]

Pasthunerne udgør 35% af Afghanistans befolkning.(grøn)

Pasthunerne er den største etniske gruppe (35%). Derpå følger Tadsjiker (30%), Hazarere (25%-30%), Usbekere (9%), Aimakker (3%), Turkmenere (3%), Balucher (2%) og 30 mindre folkeslag (4%) tilsammen. Farsi er det mest udbrede sprog og tales af flertallet i landet. Det er almindeligt at være tosproget i Afghanistan. Et mindre antal etniske minoriteter, først og fremst sikher og hinduer taler punjabi.

Religiøst er afghanerene først og fremmest muslimer (omtrent 69 % er sunnimuslimer og 31 % shiamuslimer). Der er også hindu og sikh-minoriteter. En mange hundredår gammel jødisk minoritet på mange tusinde er forsvundet i løbet af nogle få år. Mange af disse er flygtet i løbet af borgerkrigen i 90'erne til nabolande, Europa og Amerika. Med Talibans fald er et antal sikher kommet tilbage til Ghazni-provinsen i Afghanistan.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

UNESCO: Læsefærdighed i Afghanistan +15 år 1980-2015

Infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Transport[redigér | redigér wikikode]

Bygningen af Afghanistan-Tadsjikistan-broen, der blev færdiggjort i august 2007, og som nu er den største bro i Centralasien.[kilde mangler]

Ariana Afghan Airlines er det nationale flyselskab med indenrigsflyvninger mellem Kabul, Kandahar, Herat og Mazar-e Sharif. Desuden flyves der internationalt til Dubai, Frankfurt, Istanbul samt et antal andre destinationer[kilde mangler]. Der er også begrænsede inden- og udenrigsflyvninger tilgængelige fra Kam Air, Pamir Airways og Safi Airlines.

Landet har begrænset jernbanetransport til Turkmenistan. Der er to jernbaneprojekter i gang på nuværende tidspunkt, en mellem Herat og den iranske by Mashhad, mens den anden bygges mellem Kandahar og Quetta i Pakistan. De fleste mennesker der rejser fra en by til en anden benytter en busservice. Biler er i den senere tid blevet bredere tilgængelige med Land Rover-, BMW-, Toyota-, Nissan- og Hyundaiforhandlere i Kabul. Et stort antal brugte biler importeres også fra Forenede Arabiske Emirater. Næsten alle veje i landet genopbygges.

Kommunikation og teknologi[redigér | redigér wikikode]

Telekommunikationservice i landet tilbydes af Afghan Wireless, Etisalat, Roshan, Areeba og Afghan Telecom. I 2006 underskrev ministeriet for kommunikation en 64,5 millioner dollars-aftale med ZTE Corporation, en aftale der skal oprette et landsdækkende fibernetværk. Netværket vil forbedre telefon-, internet-, fjersyns- og radiotilgængeligheden i hele landet.[23]

Fjersyns- og radioudsendelser i de fleste dele af landet, både lokale og internationale kanaler.

Landets postservice er også operativt. Pakkeleveringer foretages af firmaer som FedEx, DHL samt et antal andre.

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Den større Buddha i 1963 og i 2008 efter ødelæggelsen

Mange af landets historiske monumenter er blevet beskadiget pga. landets mange krige. Den mest betydningsfulde ødelæggelse fandt dog sted i fredstid, da Taliban-regimet i 2001 ødelagde Buddhastatuerne i Bamiyan-provinsen fra det 6. århundrede. De enorme statuer var verdensberømte, men teokratiet ønskede dem destrueret, da det var symboler for en anden religion end statsreligionen.

Herat

Andre kendte steder er byerne Herat, Ghazni og Balkh. Minareten af Jam, i Hari Rud-dalen, befinder sig på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

Befolkningen i Afghanistan er dygtige ryttere og sporten Buzkashi er populær. Afghansk mynde kommer herfra.

Før Taliban tog magten, var byen Kabul hjem for mange musikere som mestrede både traditionel og moderne afghansk musik, særlig i løbet af Nauroz-festivalen. Kabul i midten af det 20. århundrede er sammenlignet med Wien i det 18. og 19. århundrede.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b "Article Sixteen of the 2004 Constitution of Afghanistan". 2004. Arkiveret fra originalen 2013-10-28. Hentet 13. juni 2012. From among the languages of Pashto, Dari, Uzbeki, Turkmani, Baluchi, Pashai, Nuristani, Pamiri (alsana), Arab and other languages spoken in the country, Pashto and Dari are the official languages of the state. 
 2. ^ a b c d Afghanistan, CIA World Factbook.
 3. ^ Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "(engelsk) World Population Prospects, Table A.1" (.pdf). 2008 revision. FN. Hentet 12. marts 2009. 
 4. ^ a b "(engelsk) Afghanistan". Internationale Valutafond. Hentet 1. oktober 2009. 
 5. ^ a b "(engelsk) Afghanistan Sixth PRGF Review" (PDF). Internationale Valutafond. Hentet 1. januar 2010. 
 6. ^ CIA world factbook, Afghanistan – Geography (Location: Southern Asia)
 7. ^ University of California, Countries in Southasia – CENTER FOR SOUTH ASIA OUTREACH – University of Wisconsin-Madison, University of Pennsylvania, World Bank; US maps; US info ; University of Washington Syracuse University
 8. ^ The 2007 Middle East & Central Asia Politics, Economics,and Society Conference University of Utah
 9. ^ "Regional Economic Outlook: Middle East & Central Asia" May 2006, International Monetary Fund
 10. ^ Fodnote: Indiens regering opfatter også Afghanistan som et naboland. Det skyldes, at Indien opfatter hele staten Jammu og Kashmir som en del af Indien, inklusiv den del, der grænser op til Afghanistan. En våbenhvile på initiativ af FN i 1948 fastlåste indisk og pakistansk territorie. Som en konsekvens er den region, der grænser op til Afghanistan pakistansk kontrolleret.
 11. ^ "Afghanistan in 2006 - A survey of the Afghan people" (PDF). Kabul, Afghanistan: The Asia Foundation. 2006. Hentet 29. oktober 2010. 
 12. ^ Ahmad Shah Durrani, Britannica Concise.
 13. ^ Afghanistan finder guld for milliarder, www.jp.dk
 14. ^ New Supreme Court Could Mark Genuine Departure – 13. august 2006
 15. ^ "History of Environmental Change in the Sistan Basin 1976 - 2005" (PDF). Hentet 2007-07-20. 
 16. ^ Gold and copper discovered in Afghanistan
 17. ^ Uranium Mining Issues: 2005 Review
 18. ^ 16 detained for smuggling chromites, Pajhwok Afghan News.
 19. ^ Afghanistan’s Energy Future and its Potential Implications, Eurasianet.org.
 20. ^ Govt plans to lease out Ainak copper mine, Pajhwok Afghan News.
 21. ^ Afghan opium production at record high
 22. ^ UN horrified by surge in opium trade in Helmand
 23. ^ Ministry signs contract with Chinese company, Pajhwok Afghan News.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:


Koordinater: 34°N 66°Ø / 34°N 66°Ø / 34; 66