Wikipedia:Ugens artikel/2009

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ugens artikel-arkiv
4. kvartal 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022

I dag er det søndag, 23. januar 2022; klokken er 00:13 (UTC)

Hvis ugens artikel på forsiden ikke viser denne uges artikel, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte ugens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side.

Uge 1, 2009

Et glas champagne

Champagne er en alkoholisk, mousserende vin lavet ved sekundær fermentering af hvidvin, hvorved der dannes kulsyre. Den er navngivet efter det franske distrikt Champagne.

Vine fra det franske distrikt Champagne var allerede kendte ved udgangen af 1400-tallet. Både kirker og klostre havde vingårde tilknyttet, og munke producerede vin til brug ved nadveren. Franske konger blev traditionelt kronet og døbt i byen Reims, der ligger i Champagne-distriktet. I disse forbindelser blev der drukket vine fra distriktet. De fleste konger nød den lette og friske vin og medbragte den som gave til andre monarker i Europa. I det 17. århundrede blev vine fra Champagne drukket ved festligheder i flere europæiske lande. Briterne drak megen mousserende vin og var faktisk de største forbrugere af vine fra Champagne. (Læs mere..)

Uge 2, 2009

Finske tropper på ski i det nordlige Finland den 12. januar 1940

Vinterkrigen brød ud, da Sovjetunionen under ledelse af Josef Stalin angreb Finland den 30. november 1939, tre måneder efter udbruddet af 2. verdenskrig. Angrebet blev internationalt fordømt og førte til, at Sovjetunionen blev ekskluderet af Folkeforbundet den 14. december 1939. Den finske modstand var en alvorlig hindring for de sovjetiske styrker, som var finnerne talmæssigt overlegne - 4:1 i mænd, 200:1 i kampvogne og 30:1 i fly. Den Røde Hær havde i 1937 været udsat for en voldsom udrensning, som havde efterladt den stærkt svækket i effektivitet og moral. Halvdelen af officerskorpset og langt hovedparten af de højtstående officerer var blevet henrettet, og i 1939 var der derfor særdeles mange uerfarne officerer på højtstående poster.

Finland holdt ud indtil marts 1940, hvor Fredstraktaten i Moskva blev undertegnet. Freden indebar, at Finland måtte afgive omkring 9% af sit territorium og 20% af sin industri til Sovjetunionen. De sovjetiske tab ved fronten var voldsomme, og landets internationale omdømme tog skade. Den Røde Hærs kampkraft blev også genstand for tvivl, et faktum som bidrog til Adolf Hitlers beslutning om at igangsætte Operation Barbarossa. De sovjetiske ledere nåede ikke deres egentlige mål, som var at erobre hele Finland. De måtte nøjes med en strimmel land langs Ladoga-søen. Finnerne beholdt deres uafhængighed og opnåede en betydelig international goodwill. (Læs mere..)

Uge 3, 2009

Portrætbillede af Johan Frederik Struensee

Johann Friedrich Struensee (5. august 1737 i Halle i Tyskland - 28. april 1772) var læge og politiker. Fra 1769 var han livlæge for Christian 7., og han var den egentlige magthaver i Danmark i perioden 1770-1772. På grund af den regerende konge Christian 7.s sindssygdom, der gjorde ham viljeløs og fuldstændig uinteresseret i regeringssager, kunne hoffolk der opnåede kongens tillid i realiteten overtage regeringsmagten. Siden kongens tronbestigelse i 1766 havde forskellige magtkliker kæmpet om at opnå denne fortrolighed. Med sit stadig nærere forhold til dronning Caroline Mathilde og udmanøvreringen af de daværende mest indflydelsesrige i kongens stab grev Holck og udenrigsminister J.H.E. Bernstorff opnåede Struensee den mest magtfulde position. Han indledte derefter en strøm af reformer i oplysningstidens ånd, der greb væsentligt ind i en lang række aspekter af det danske samfund. Han afsattes ved et kup efter knap 2 år ved magten 17. januar 1772 og blev derefter dødsdømt og henrettet. (Læs mere..)

Uge 4, 2009

Hurtig responsenhed i Skotland

En akutbil, hurtig responsenhed (forkortet HRE) eller paramedicinerenhed er en præhospital støtteenhed i form af et køretøj, der rykker ud og yder hjælp til alvorligt nødlidende personer. Modsat en ambulance transporterer en akutbil ikke patienten til et sygehus eller et hospital. Det varierer, om køretøjet bemandes med en behandler alene eller, om der også medbringes en specialuddannet chauffør, der så også kan assistere ude på ankomststedet. (Læs mere..)

Uge 5, 2009

Udsigt over Riga

Riga er hovedstaden i Letland. Byen ligger i Rigabugten ved Østersøen og har ca. 720.000 indbyggere (2008). Den er den største by i de baltiske stater. Letlands nationalforsamling Saeima, regering og præsident har også sæde i byen. Floden Daugava går gennem byen, som har tre hoveddele: Den gamle bydel, centrum på østbredden og Pardaugava på vestbredden. I den gamle bydel og centrum ligger mange bygninger i Art Nouveau-stil, og den gamle bydel rummer tillige mange bygninger fra middelalderen. Byen er relativt flad, og over tagene rager spirene på de mange kirker samt det 368,5 meter høje tv-tårn, der er den højeste konstruktion i byen og det tredjehøjeste tårn i Europa. Forstæderne er domineret af brede gader og boligblokke fra sovjettiden. (Læs mere..)

Uge 6, 2009

Slaget ved Gettysburg

Den amerikanske borgerkrig (1861-1865) blev udkæmpet mellem Unionen (Nordstaterne) anført af præsident Abraham Lincoln og Amerikas Konfødererede Stater (Sydstaterne) anført af Jefferson Davis. Krigen var med 620.000 døde soldater den blodigste i Amerikas historie. Anledningen til krigen var, at elleve stater brød ud af Unionen på grund af modstand mod den førte politik på slaveområdet.

Krigen brød ud med sydstaternes angreb på Fort Sumter 12. april 1861, og i begyndelsen vandt Konføderationen en række sejre, blandt andet ved Robert E. Lee, men da Lee tabte slaget ved Gettysburg i juli 1863, og Unionens Ulysses S. Grant omtrent samtidig vandt en række slag, vendte krigslykken.

Der gik dog næsten to år, inden Lee 9. april 1865 overgav sig. Efter krigens afslutning vendte udbryderstaterne tilbage til Unionen i rekonstruktionstiden, og slaveriet blev endegyldigt afskaffet. (Læs mere..)

Uge 7, 2009

Nakkehoved vestlige fyr

Nakkehoved Fyr er oprindeligt betegnelsen for to fyrtårne ved Nakkehoved, beliggende på den ca. 30 meter høje klint Fyrbakkerne ca. 2 km øst for Gilleleje på positionen 56°7.16 N, 12°20.59 Ø.

I de seneste mange år bruges betegnelsen om det vestlige af det to fyr, som nu er det eneste aktive. Det er et anduvningsfyr, som sammen med fyretKullen i Sverige markerer indsejlingen til Øresund fra Kattegat. Det er et 21 m højt blinkfyr, der afgiver 3 blink a 0,3 sek. varighed (umiddelbart efter hinanden, gruppeblink) for hver 20 sek. Lysstyrken er 229.358 cd, og fyret kan i klart vejr ses 25 sømil (ca. 46 km). Fyret huser desuden i dag Fyrhistorisk Museum.

Det østlige fyr blev slukket i 1898 og er i dag ført tilbage til sin skikkelse fra år 1800. Det indgår nu i, og var det oprindelige Fyrhistorisk Museum. (Læs mere..)

Uge 8, 2009

Piotrkowska-gaden i Łódź

Łódź er, befolkningsmæssigt, Polens tredjestørste by og hovedstaden i Województwo łódzkie i midten af landet. Byen er hovedcenteret for tekstil- og filmindustrien samt elektronik- og underholdningsbranchen i Polen. Med sine universiteter, teatre, museer og den verdensberømte filmhøjskole er Łódź også et vigtigt akademisk og kulturelt center. Byen præges af en stor udviklingsdynamik og er for tiden inde i en stærk investeringsbølge. Den har status som powiat, og udgør sammen med omkringliggende områder Storbyområdet Łódź med omkring 1.150.000 indbyggere. Łódź fik byrettigheder af kong Vladislav II Jagello i 1423. Storhedstiden kom imidlertid først i begyndelsen af 1800-tallet. Den lille landbrugsby, som i 1820 talte knapt tusind indbyggere, blev da omdannet til et af Europas største centre for tekstilindustri med over en halv million indbyggere lige før udbruddet til 1. verdenskrig. De to verdenskrige standsede imidlertid den eventyrlige udvikling. Efter anden verdenskrig blev Łódź Polens uformelle hovedstad frem til genopbyggelsen af Warszawa. (Læs mere..)

Uge 9, 2009

Månen

Månen er Jordens eneste måne og den femtestørste naturlige satellit i solsystemet, og dens størrelse i forhold til Jorden gør den til den relativt største måne, som omkredser en planet.

Den gennemsnitlige afstand mellem centrum af Jorden og af Månen er 384.405 km, og Månens diameter er 3.474 km, lidt over en fjerdedel af Jordens. Månen foretager et helt kredsløb om Jorden for hver 27,3 dage, og de periodiske variationer i Jord-Måne-Sol-systemets geometri medfører, at Månen har faser, som gentager sig for hver 29,5 dage.

Månen er det eneste himmellegeme, som mennesker har rejst til og landet på. Det første kunstige objekt, der ramte Månen, var Sovjetunionens rumsonde Luna 2 i 1959, mens det første menneske, der satte fod på Månen, var amerikaneren Neil Armstrong, som ankom med Apollo 11 i 1969. (Læs mere..)

Uge 10, 2009

Medlemmer af Europæiske Kul- og Stålfællesskab

Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab var en international organisation bestående af Frankrig, Vesttyskland, Italien, Belgien, Nederlandene og Luxembourg. Den blev oprettet i 1951 og havde som formål at forene Vesteuropa under den Kolde Krig.

Ideen om det Europæiske Kul- og Stålfællesskab blev foreslået af den franske udenrigsminister Robert Schuman 9. maj 1950 som en måde til at forhindre nye krige mellem Frankrig og Tyskland. Fællesskabet skulle skabe et fællesmarked for kul og stål.

I 1969 blev fællesskabets forskellige institutioner slået sammen til Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, og da traktaten for det oprindelige fællesskab udløb i 2002, var der ikke ønske om en fornyelse, hvorpå dets aktiviteter og ressourcer overgik til det Europæiske Fællesskab.

Målet med det fælles marked blev opfyldt, men både kul- og stålindustrien er faldet betydeligt i medlemslandene, hvilket fællesskabet ikke kunne forhindre. Til gengæld har det haft held til at forene en stor del af Europa ved at lægge grobunden for den Europæiske Union. (Læs mere..)

Uge 11, 2009

Islands Brygge med havnebadet set fra Langebro mod syd

Islands Brygge (også omtalt som Bryggen) er et byområde på den nordvestlige del af Amager i det centrale København. Området er en del af bydelen Amager Vest. Islands Brygge afgrænses mod nord af Stadsgraven, mod vest af Københavns Havn, mod syd af Nokken og mod øst af Amager Fælled. Der er ca. 12.000 indbyggere i området.

Islands Brygge er skabt ved gentagne opfyldninger fra 1880'erne af det lavvandede område mellem Amager og Sjælland. Den første opfyldning tættest på Langebro blev i første omgang brugt af Forsvaret, hvor opfyldningerne syd for Ny Tøjhusgrunden blev brugt til boliger og opfyldningerne syd for Sturlasgade til industri. I den første halvdel af det 20. århundrede var den havnenære og den sydlige del af byområdet præget af meget industri, bl.a. Dansk Sojakagefabrik. I anden halvdel af århundredet blev disse industrier i stor stil nedlagt, og hen imod slutningen af århundredet var der mange tomme bygninger. Siden år 2000 er der foregået en omfattende nybygning på de gamle industri- og forsvarsarealer, så bydelen nu fremtræder med en blanding af mange ældre boliger og diverse butikker mod nord, nye boliger og kontorbygninger mod syd samt Islands Brygge Syd, som er ved at blive omdannet fra nedlagt industri til nye bygninger. Langs havnen er Havneparken blevet etableret. (Læs mere..)

Uge 12, 2009

Molekylestrukturen for eddikesyre

Eddikesyre er en organisk forbindelse, der giver eddike dets sure smag og skarpe lugt. Kemisk set er eddikesyre en carboxylsyre med strukturformel CH3COOH. Rent, vandfrit eddikesyre (iseddike) er en farveløs væske, der absorberer vand fra omgivelserne (hygroskopi) og størkner under 16,7 °C til farveløse krystaller. Eddikesyre er ætsende, og dens dampe forårsager irritation af øjnene, en tør og brændende næse, øm hals og blokering af luftvejene. Den er en svag syre, fordi ligevægten i vandig opløsning ved standardbetingelser mellem den dissocierede form (CH3COO + H+) og den ikke-dissocierede form er kraftigt forskudt mod den ikke-dissocierede form.

Eddikesyre er den næstsimpleste carboxylsyrer efter myresyre. Det er et vigtigt kemisk reagens og industrielt kemikalie, der bruges i produktionen af polyetylentereftalat, primært til sodavandsflasker; celluloseacetat, primært til fotografisk film; og polyvinylacetat til trælim, såvel som syntetiske fibre og stoffer. I husholdninger anvendes fortyndet eddikesyre ofte som afkalkningsmiddel. I levnedsmiddelindustrien anvendes eddikesyre under tilsætningsstofkoden E260 som et surhedsregulerende middel. Den globale efterspørgsel på eddikesyre er på omkring 6,5 millioner ton pr. år (fork. Mt/a), hvoraf cirka 1,5 Mt/a opfyldes ved genvinding. Den resterende mængde fremstilles fra petrokemiske råmaterialer eller fra biologiske kilder. (Læs mere..)

Uge 13, 2009

Vandtårnet set fra Randersvej

Vandtårnet på Randersvej er et 38 m højt vandtårn i den nordlige del af Århus, som blev opført i 1907-08. Det ligger på Randersvej ved Christiansbjerg, hvor vejen krydser Ringvejen. Det er det ældste vandtårn i Århusområdet og dertil et af de få bevarede. Tårnet var i funktion som vandtårn til 1980 og havde kapacitet til 200 vand. Efter driftens ophør solgte Århus Kommune tårnet til Fonden Vandtårnet på Randersvej. Siden er Århus Kommune igen blevet ejer af tårnet og lejer det i øjeblikket ud til Århus Akademi.

Bygningen er tegnet af arkitekt Charles Wissing og har en høj sokkel bestående af granitkvadre, hvorpå selve tårnet er bygget i røde teglsten. Taget er kegleformet og dækket af kobber med en vindfløj og en lanterne på toppen. (Læs mere..)

Uge 14, 2009

Udsigt over det centrale Kolkata fra Maidan

Kolkata (tidligere Calcutta) er hovedstaden i den indiske stat Vestbengalen. Den ligger i det østlige Indien på den østlige bred af Hooghly-floden i nærheden af Bangladesh. Selve byen har en befolkning på 5 millioner, men hvis man inkluderer de ydre dele af byen samt forstader når man en befolkning på 14 millioner, hvilket gør den til den tredjestørste by i Indien.

Byen var indtil 1911 hovedstad under det britiske styre af Indien. Byen var tidligere centrum for uddannelse, videnskab, kultur og politik i landet, men stagnerede efter uafhængigheden i 1947. Siden år 2000 er der dog kommet gang i økonomien. Ligesom andre storbyer i Indien lider Kolkata dog stadig af problemer med urbaniseringen som f.eks. fattigdom, forurening og tæt trafik. (Læs mere..)

Uge 15, 2009

Opeth live i Tuska, Finland

Opeth er et svensk progressivt dødsmetalband, dannet i 1990 af sangeren David Isberg. Bandet har gennem årene haft en række forskellige medlemmer, men sanger, guitarist og sangskriver Mikael Åkerfeldt har været bandets drivkraft, siden han kom med i bandet kort efter dets dannelse.

Bandet blander progressiv musik, folkemusik og blues i de typisk lange numre, som ofte omfatter flere dynamiske skift i musikken; herunder en kendetegnende blanding af growl og ren sang.

Opeth har udgivet ni studiealbum, to livealbum, to boksudgivelser og to dvd'er. Detbutalbummet Orchid blev udgivet i 1995, men bandet fik først kommerciel succes med udgivelsen af Damnation i 2003. (Læs mere..)

Uge 16, 2009

Folkeopstanden i 1944. Her ses barrikader på Nørrebro i København.

Danmarks historie (1901-1945) betød et farvel til selvforsyningsøkonomi og en begyndende overgang til eksportproduktion (lurmærket smør og bacon til det engelske marked). Andelsbevægelsen vandt stærkt frem i form af andelsmejerier og andelsslagterier. I byerne fortsatte industialiseringen støttet af hovedaftalen indgået i 1899 mellem De samvirkende fagforbund (senere: LO) og Dansk Arbejdsgiver- og Mesterforening (senere: Dansk Arbejdsgiverforening). Jernbaner og havne blev anlagt og udvidet, og med indførelsen af dampdrevne maskiner og senere med elektrificeringen blev det muligt at massefremstille daglige fornødenheder. Industrialiseringen blev desuden styrket af, at mekaniseringen i landbruget og en forbedret sundhedstilstand skabte et befolkningsoverskud, hvoraf nogle emigrerede (mest til Midtvesten i USA), mens de fleste søgte ind til byerne. Her gav en hastig og omfattende udbygning af byernes boligmasse tag over hovedet for de mange nye kernefamilier i arbejderkvartererne. (Læs mere..)

Uge 17, 2009

Albert Speer ved Nürnbergprocessen i 1946

Albert Speer (19. marts 19051. september 1981) var en tysk arkitekt, som var rustningsminister i Nazi-Tyskland under 2. verdenskrig i perioden 1942-1945. Inden hans ministerudnævnelse havde Speer længe været Adolf Hitlers foretrukne arkitekt. Som "nazisten, der sagde undskyld", påtog han sig ved Nürnbergprocessen og i sine erindringer et ansvar for forbrydelser begået af det nazistiske styre i Tyskland. Hvor indblandet Speer var i den nazistiske forfølgelse af jøder, samt hvor meget han kendte til Holocaust er fortsat genstand for uenighed.

Speer blev medlem af nazistpartiet i 1931. Hans evner som arkitekt gjorde ham stadig mere kendt i partiet, og han blev medlem af Hitlers inderkreds. Føreren gav ham til opgave at tegne og bygge en række bygninger og anlæg herunder det nye Rigskancelli og paradeanlægget til partimøderne i Nürnberg – de såkaldte Reichsparteitage. Speer udfærdigede også planer for Welthauptstadt Germania – en stor, planlagt ombygning af Berlin, som skulle finde sted efter krigen, og blandt andet bestod af enorme bygninger, brede boulevarder og et reorganiseret transportsystem. (Læs mere..)

Uge 18, 2009

Jorden set fra Apollo 17

Jorden er den tredje planet i solsystemet regnet fra Solen og har den største diameter, masse og tæthed af jordplaneterne.

Som hjemsted for millioner af arter, herunder mennesket, er Jorden det eneste sted i universet, hvor liv vides at forekomme. Planeten blev dannet for 4,54 milliarder år siden, og livet fremkom på dens overflade inden for den første milliard år. Betingelser for liv forventes at vedblive i endnu 500 millioner til 1 milliard år, hvorefter biosfæren går til grunde som følge af Solens øgede stråling, og livet på Jorden ophører.

Omkring 71 % af Jordens overflade er dækket af oceaner af saltvand, mens resten er kontinenter og øer. Flydende vand er nødvendigt for opretholdelsen af alle kendte former for liv, og det er ikke fundet på overfladen af nogen anden planet. Jordens indre er stadig aktiv og består af en tyk og forholdsvis fast kappe, en flydende ydre kerne, som skaber et magnetfelt, og en fast indre kerne af jern.

Jorden vekselvirker med andre kloder i det ydre rum, herunder Solen og Månen. Således kredser Jorden om Solen i løbet af et år, svarende til 365,26 dage i soltid. Jordens eneste naturlige måne, Månen, som begyndte at kredse om den for omkring 4,53 milliarder år siden, fremkalder tidevand i oceanerne, stabiliserer aksehældningen og nedsætter langsomt planetens rotation. (Læs mere..)

Uge 19, 2009

Franklin D. Roosevelt, 1933

Franklin Delano Roosevelt (30. januar 1882 - 12. april 1945) var USA's 32. præsident og sad på posten i perioden 1933-1945. Han blev valgt til posten i alt fire gange og er den eneste amerikanske præsident, der har siddet i mere end to valgperioder.

Under depressionen i 1930'erne skabte Roosevelt genopretningsplanen New Deal, der blandt andet skabte mange arbejdspladser og reformerede de finansielle strukturer i landet. Da 2. verdenskrig brød ud, holdt han i første omgang USA ude af konflikten, men støttede dog Storbritanniens krigsindsats, og efter angrebet på Pearl Harbor gik USA aktivt ind i krigen.

Som præsident skabte Roosevelt fundamentet for det moderne Demokratiske Parti og dets stærke basis i liberalismen. Omvendt tøvede han ikke med at bruge den føderale regeringsmagt, når det var nødvendigt, hvilket især ses i hans kamp for at overvinde depressionen. Franklin D. Roosevelt betragtes af mange som den største præsident i USA nogensinde. (Læs mere..)

Uge 20, 2009

Gravplads ved Lindholm Høje, brugt ca. mellem 500 og 1100

Ritualer i nordisk religion er de religiøse handlinger, der blev udført af nordboerne i før-kristen tid. Den nordiske religion var en folkereligion, hvis hovedfunktionen var at sikre samfundets overlevelse og regeneration. Kulten var derfor decentral og primært knyttet til lokalsamfundet og slægten, selvom der også findes vidnesbyrd om store nationale religiøse fester. Det var lederne, fx høvdingene, der varetog kulten på vegne af lokalområdet. På den enkelte gård var det husfaderen, og for hele landet kongen.

Tyngdepunktet i den før-kristne religion lå i den religiøse praksis, dvs. i de hellige handlinger, ritualerne og dyrkelsen af guderne. Ritualerne foregik blandt andet ved overgange i livet, herunder bryllup og begravelse, og i en hel del af ritualerne var ofring et vigtigt element. Nogle af de vigtigste guder, der blev tilbedt, var Odin, Frej og Thor. (Læs mere..)

Uge 21, 2009

Norske Dimmu Borgir, et black metal band

Black metal er en musikgenre, der opstod i 1980'erne og siden har udviklet sig til sin nuværende form i hovedsageligt Norge, Sverige og Finland i begyndelsen af 1990'erne. Der findes i dag black metal-bands over hele verden, men de fleste og de bedst kendte stammer fra de nordiske lande.

Black metal-bands forsøger oftest at skabe en glædesløs og kold lyd gennem hurtige tempi, som fremhæver genrens rødder i rock og heavy metal, simple guitarmønstre, skarpe og voldsomt forvrængede el-guitarer og growlende vokal. Mange black metal-bands prøver at forbinde deres musik og tekster med en bestemt ideologi, oftest ekstremt højreorienteret, selvom der dog også findes eksempler på venstreorienterede black metal-bands. Musikstilen er også karakteriseret ved ekstrem aggression, had til kristendommen og sommetider hyldest af satanisme. (Læs mere..)

Uge 22, 2009

Kap Verdes flag

Kap Verde (port. Cabo Verde) er en øgruppe i Atlanten, beliggende ca. 500 km ud for Afrikas vestkyst og er en selvstændig republik. Navnet betyder "Det Grønne Forbjerg".

De dengang ubeboede øer blev opdaget af portugiserne under de store opdagelsesrejser i midten af det 15. århundrede og blev senere brugt som knudepunkt for den portugisiske slavehandel. Kap Verde blev selvstændig i 1975 efter nellikerevolutionen i Portugal den 25. april 1974. Kap Verdes største by er hovedstaden Praia, der ligger på øen São Tiago, som samtidig er Kap Verdes mest folkerige ø.

BNP var i 2002$ 1.400, hvilket rangerer landet blandt de 35 fattigste i verden. Denne placering er dog øjensynligt ved at blive forbedret, da turisterne efterhånden er ved at få øjnene op for de lange sandstrande, der kan benyttes til afslapning, surfing og windsurfing, og dette giver nationens økonomi en tiltrængt saltvandsindsprøjtning. (Læs mere..)

Uge 23, 2009

PlayStation 3

PlayStation 3 (PS3) er den tredje spillekonsol fra Sony Computer Entertainment og blev introduceret i november 2006 i Japan og Nordamerika samt marts 2007 i Europa som afløseren for PlayStation 2.

Sammen med PS3 introducerede Sony PlayStation Network, som tilbyder central online-formidling af spil mm. samt online-spil mod andre brugere tilknyttet netværket. Selve maskinen tilbød forbedrede multimediemuligheder, tilslutning til PlayStation Portable samt brug af Blu-ray som lagringsmedie. PS3 blev dermed den første afspiller af Blu-ray 2.0 formatet på markedet. Premiummodellen af maskinen har 60 GB harddisk.

PS3 fik i begyndelsen relativt negative anmeldelser, men med udsigten til Blu-rays sejr over HD DVD samt udsendelse af flere attraktive spil, blev den mere accepteret. Ved årsskiftet 2008-09 var der på verdensplan solgt 21,3 millioner eksemplarer af PlayStation 3. (Læs mere..)

Uge 24, 2009

Satellitbillede af Dublin

Dublin (irsk: Baile Átha Cliath) har været Irlands hovedstad siden 1922 og er landets største by. Dublin ligger på Irlands østkyst ved mundingen af floden Liffey og er beliggende gennemsnitlig 20 meter over havoverfladen.

Byen blev grundlagt som et vikingebosted og har været den vigtigste by i Irland siden middelalderen. I dag er den det økonomiske, administrative og kulturelle centrum for øen med et indbyggertal på lidt over 500.000 inden for bygrænsen, mens den med forstæder og satellitbyer har næsten 1,7 millioner indbyggere.

Floden Liffey deler Dublin i Northside, hvor arbejderklassen traditionelt har været bosat, og i den mere velhavende Southside. (Læs mere..)

Uge 25, 2009

Kort over den tyske angrebsplan, kaldet Weserübung-Süd

Invasionen af Danmark i 1940 (tysk: Unternehmen Weserübung-Süd) var det tyske angreb på Danmark 9. april 1940 under 2. verdenskrig.

Danmark var ikke Tysklands primære mål, idet angrebet var underordnet hovedangrebet mod Norge (Weserübung-Nord). Angrebet på Danmark var et brud på den ikke-angrebsaftale, som Danmark havde indgået med Tyskland mindre end ét år tidligere. Oprindelig gik planen ud på at presse Danmark til at godtage, at tyske kræfter kunne benytte dansk territorium, men efter en ændring af planerne krævede Hitler, at både Norge og Danmark skulle invaderes.

Det danske forsvar var både talmæssigt og udstyrsmæssigt underlegent, og de danske styrker udkæmpede kun en kort modstandskamp. Den danske regering indstillede modstanden mod det tyske angreb efter kun to timers kamp af frygt for, at tyskerne skulle bombe København, som de tidligere havde gjort i Warszawa. På grund af kommunikationsvanskeligheder fortsatte enkelte danske enheder dog med at kæmpe yderligere et par timer, hvorpå alle kamphandlinger var indstillet. (Læs mere..)

Uge 26, 2009

Odin som vandringsmand af G. von Rosen, 1886

Odin er en af de mest fremtrædende guder i den traditionelle nordiske religion. Han forbindes i særlig grad med krigslykke (og de i krigen faldne), kongemagt, runemagi, visdom og skjaldekunst; dertil havde han store kundskaber om sejd.

I myterne beskrives han ofte som en høj, enøjet og gråskægget mand, og på billeder fremstilles han gerne ridende på den ottebenede hest Slejpner med spyddet Gungner i den ene hånd, fulgt af ravnene Hugin og Munin samt ulvene Gere og Freke.

I de islandske kilder fra middelalderen, beskrives han som asernes overhoved. De udgjorde den vigtigste gudeæt, og i det nordiske verdensbillede var Odin derfor den mest magtfulde konge. I den sammenhæng var i højere grad kongerne og stormændenes gud. Denne primært elitære dyrkelse af ham forklarer, hvorfor der er relativt få stednavne, hvori hans navn findes. (Læs mere..)

Uge 27, 2009

San Marinos tre tårne

San Marino er hovedstaden i republikken San Marino. Byen har 4.361 indbyggere (pr. 2009) og er landets tredjestørste. Den ligger idyllisk og strategisk placeret på vestskråningen af San Marinos højeste bjerg Monte Titano.

Oprindelsen daterer sig tilbage til 301, hvor en stenhugger ved navn Marino flygtede sammen med andre kristne for kejsre Diocletians forfølgelser. De grundlagde et samfund, der i århundreder fortsat blev et tilholdssted for forfulgte kristne. Byen og territoriet San Marino var i starten identiske, og bystaten blev den første republik i Europa.

Som landets hovedstad er byen centrum for de nationale institutioner som regeringen og nationalforsamlingen. Blandt byens attraktioner er de tre vagttårne fra det 11., 13. og 14. århundrede. Desuden er byen på grund af momsfrihed en turistmagnet, der besøges af over 3 millioner turister årligt, der kan handle i over tusinde butikker. (Læs mere..)

Uge 28, 2009

Casino i København var rammen om flere af de møder, der endte med krav om afskaffelse af enevælden i 1848

Danmarks historie (1814-1848) indrammes af to begivenheder, der var af stor betydning for demokratiet i Danmark. I 1813 var Danmark gået konkurs og mistede hele Norge til Sverige ved freden i Kiel.

Mod periodens slutning afskaffedes enevælden, og Danmark fik en folkevalgt regering, og arbejdet med at udforme en fri forfatning startede.

I den mellemliggende periode blev landet først ramt af en landbrugskrise og stilarten romantik blomstrede. Efter julirevolutionen, i 1830, i Frankrig blev den enevældige konge Frederik 6. nødt til at indføre stænderforsamlinger, der dog aldrig fik reel magt. Senere under hans efterfølger Christian 8. opstod der en bevægelse imod enevælden, og ved hans død var modstanden ikke blevet mindre. Da de tyske nationalliberale i hertugdømerne Slesvig og Holsten samtidig ønskede selvstændighed fra Danmark, og den kongevalgte regering tøvede, gik en deputation til kongen, Frederik 7., som meddelte, at han havde afskediget sit ministerium og ville udnævne en ny samlingsregering. Dermed afskaffedes enevælden, og treårskrigen udbrød, da hertugdømmerne udnævnte deres egen regering. (Læs mere..)

Uge 29, 2009

Kendemærket for stationer på Wiener U-Bahn

Wiener U-Bahn er en undergrundsbane i Østrigs hovedstad Wien. Systemet blev åbnet under dette navn i 1976, og udgør sammen med S-banenettet, Wiener Straßenbahn, buslinjer og Badner-banen en stor del af den kollektive transport i Wien. Wiener U-Bahn består af fem linjer, og er delvist baseret på strækninger af S-banenettet. De bliver drevet af selskabet Wiener Linien GmbH & Co KG (Wiener Linien), som hører under Wiener Stadtwerke AG, der ejes 100 procent af byen Wien.

Wiens U-banenet består af fem linjer (U1, U2, U3, U4 og U6) (2008), er 69,5 kilometer langt og har 95 stationer, hvoraf ti er omstigningssteder mellem to eller tre linjer. U-banen er i drift fra omkring kl. 5 om morgenen til ca. kl. 0.30. Der bliver kørt med 2- til 5-minutters interval i dagtiden, og efter kl. 20 køres med 7- til 8-minutters interval. Der befordres omkring 450 mio. passagerer (2006). (Læs mere..)

Uge 30, 2009

Tallinns gamle by

Tallinn er hovedstad og største by i Estland. Byen har 404.005 indbyggere (2009) og ligger på den nordlige kyst af Estland, 80 km syd for Helsinki.

Byen blev i 1219 erobret af danskerne, der solgte den til Den tyske Orden i 1346. Tallinn var under svensk herredømme fra 1561 til 1720, hvor svenskerne tabte deres besiddelser i Baltikum under Den store nordiske krig til Rusland. Fra 1919 til den sovjetiske besættelse (efter 2. verdenskrig) var Tallinn hovedstad i Estland. I 1991, efter Estlands selvstændighed, blev Tallinn igen hovedstad.

Byens gamle by, Vanalinn, blev opført i UNESCO's Verdensarvsliste i 1997. (Læs mere..)

Uge 31, 2009

Vejle Vindmølle

Vejle er en fjordby i Sydjylland og samtidig "hovedstad" i Region Syddanmark. Byen har 50.654 indbyggere (2009). Navnet betyder vadested - hvilket er meget rammende, eftersom byen er beliggende i det inderste af Vejle Fjord, hvor Vejle Ådal og Grejs Ådal (Grejsdalen) løber til. Vejle er nævnt første gang i 1256, og de ældste kendte købstadsprivilegier blev udstedt af Kong Valdemar III den 16. august 1327 i Nyborg.

Arkæologiske udgravninger syd for Kirketorvet viser, at der her har været bebyggelse tilbage til omkring år 1100. Kongens borg, Castrum Wæthel, lå, hvor busstationen nu ligger. (Læs mere..)

Uge 32, 2009

Zimbabwes flag

Zimbabwe er det almindeligt brugte navn for Republikken Zimbabwe, et land i det sydlige Afrika. Navnet Zimbabwe stammer fra en samling kæmpemæssige, middelalderlige ruiner, Great Zimbabwe, der ligger i landet. Landet har et areal på 390.580 km² og 12.160.782 indbyggere (anslået tal 2005).

Zimbabwe blev selvstændigt i 1965 under navnet Rhodesia og blev da ledet af den hvide Ian Smith. Han kom dog hurtigt under pres fra det store sorte flertal, der i 1980 overtog magten med socialisten Robert Mugabe i spidsen, hvorpå landet fik det nuværende navn.

Landet er et af de fattigste i verden med et BNP pr. indbygger på 1.900 $, og dette har været faldende siden årtusindskiftet. Hovederhvervene er minedrift, landbrug og turisme, og de vigtigste eksportartikler er tobak, guld, nikkel, bomuld og asbest. (Læs mere..)

Uge 33, 2009

Kort over Yom Kippur-krigen

Yom Kippur-krigen er en af betegnelserne for den krig, der blev udkæmpet 6.-26. oktober 1973 mellem en koalition af arabiske lande anført af Egypten og Syrien på den ene side og Israel på den anden.

Krigen begyndte med et fælles overraskelsesangreb fra Egypten og Syrien på den jødiske soningsdag, Yom Kippur. Syriske og egyptiske enheder overskred våbenhvile-linjerne i henholdsvis Golanhøjderne og på Sinai-halvøen, som var blevet erobret af Israel under Seksdageskrigen i 1967.

Efter en række hurtige fremskridt i de første par timer for egypterne og syrerne svingede krigslykken efterhånden til Israels fordel. Syrerne blev tvunget ud af Golanhøjderne, og på Sinai-halvøen i syd slog israelerne til mod skillelinjen mellem de to invaderende egyptiske hære, krydsede Suez-kanalen, og afskar den egyptiske tredje armé netop som de Forenede Nationers våbenhvile trådte i kraft.

Blandt krigens virkninger var en øget selvfølelse i den arabiske verden pga. de indledende sejre, og dette var betydningsfuldt for de fredsforhandlinger, der fulgte i de kommende år, herunder Camp David-aftalen i 1978. (Læs mere..)

Uge 34, 2009

Bratislava set fra borgen

Bratislava er Slovakiets hovedstad og største by med cirka 427.000 indbyggere. Den ligger i det sydvestlige Slovakiet på begge sider af Donau, og den grænser, som den eneste hovedstad i verden, op til to nabolande, nemlig Østrig og Ungarn.

Byens historie har været præget af en række folkeslag, herunder østrigere, tjekker, tyskere, ungarere, jøder og slovakker. Den kendes også fra perioder med tysk overherredømme under navnet Pressburg. Under det habsburgske monarki var byen i perioden 1536-1783 hovedstad i Kongeriget Ungarn. I det 19. århundrede var Bratislava hjemsted for den slovakiske nationale bevægelse, men den slovakiske selvstændighed måtte efter oprettelsen af Tjekkoslovakiet efter 1. verdenskrig indtil efter kommunismens fald, mere præcist i 1993.

Blandt byens seværdigheder er Bratislava Slot, også kaldet Borgen, der har rødder tilbage til 9.-10. århundrede. Derudover tiltrækker Devín Slot og de gamle bygninger fra 14. og 15. århundrede i bymidten samt områderne nær Donaus bred mange turister. (Læs mere..)

Uge 35, 2009

Thierry Henry i Barcelona-trøjen

Thierry Daniel Henry (født 17. august 1977) er en fransk fodboldspiller, der er angriber hos FC Barcelona og på det franske fodboldlandshold.

Henry blev opdaget af AS Monaco i 1990, for hvem han fik sin professionelle seniordebut i 1994. Efterfølgende har han spillet for Juventus F.C. og Arsenal FC, inden han i 2007 skiftede til Barcelona. Især tiden hos Arsenal indbragte ham et ry som en spiller i verdensklasse. Gennem otte sæsoner blev han klubbens topscorer næsten hvert år og nåede i alt 226 mål i alle klubbens turneringer, hvilket er alletiders højeste antal for klubben. Dette var medvirkende til, at klubben vandt to engelske mesterskaber, tre FA Cup-triumfer samt nåede finalen i Champions League, der dog blev tabt. Han var senere med til at vinde dette trofæ med Barcelona i 2009.

På landsholdet har Thierry Henry spillet 111 landskampe siden debuten i 1997, fjerdehøjeste antal af alle. Han har været med ved seks VM- og EM-slutrunder, og med sine i alt 48 mål er han alletiders mest scorende på Frankrigs fodboldlandshold. (Læs mere..)

Uge 36, 2009

Östersunds rådhus

Östersund er et byområde (købstad) i Jämtland, Sverige. Den er residensby i Jämtlands län samt hovedby i Östersunds kommune. Byen ligger ved Storsjön, og er Storsjöbygdens og Jämtlands eneste købstad. Östersund er det 24.-største byområde i Sverige, med 43.796 indbyggere (2006).

Östersund blev grundlagt i 1700-tallet for at kontrollere handlen i Jämtland, hvor indbyggerne drev en omfattende og meget lønsom handel, hvilket irriterede kronen. Meningen var at lede handlen til byen, men befolkningen tog ikke godt imod det, hvilket førte til at Östersund længe var en lille by. I den sidste halvdel af 1800-tallet steg indbyggertallet, indtil Östersund reelt blev en købstad, efter at der kom en jernbane og næringsfrihed.

Byen markedsføres af kommunen og erhvervslivet som Vinterstaden (Vinterbyen). Vintersport har længe fundet sted ved byen, som har været vært for flere verdensmesterskaber og svenske mesterskaber i forskellige vintersportsgrene. I Östersund ligger også Nationellt vintersportcentrum, og byen har flere gange forsøgt at blive værtsby for de olymiske vinterlege, men er aldrig blevet valgt. (Læs mere..)

Uge 37, 2009

Østfronten under 2. verdenskrig var et operationsområde under 2. verdenskrig mellem Tyskland og Sovjetunionen som omfattede Central- og Østeuropa fra den 22. juni 1941 til den 9. maj 1945.

I august 1939 havde Tyskland og Sovjetunionen indgået en ikke angrebspagt - Molotov-Ribbentrop-pagten, hvori var indeholdt en hemmelig deling af Østeuropa i interessesfærer mellem de to totalitære stater. På baggrund af pagten invaderede Tyskland Polen, og landet blev delt mellem Tyskland og Sovjetunionen. Senere fulgte det sovjetiske angreb på Finland i vinterkrigen, besættelsen af det rumænske Bessarabien og besættelsen af de baltiske lande i 1940.

Hovedmotivet bag operationen var Adolf Hitlers ide om erhvervelse af "Lebensraum i Østen", hvilket skulle opnås gennem udryddelse og uddrivelse af den lokale "ikke-ariske" befolkning i en erobrings- og udryddelseskrig, hvor det bolsjevistiske politiske system også skulle tilintetgøres.

Østfronten var det største operationsområde i krigshistorien og blev berygtet for sin grusomhed, voldsomme ødelæggelser og enorme tab af menneskeliv. Under denne krig foregik det meste af Holocaust, og der kæmpede og døde flere mennesker på Østfronten end i alle andre operationsområder under 2. verdenskrig tilsammen. Med over 30 millioner døde, hvoraf en meget stor del var civile, er krigen på Østfronten blevet kaldet en udryddelseskrig. Krigen sluttede med det tredje riges undergang og Sovjetunionens opstigning til at blive en militær og industriel supermagt. (Læs mere..)

Uge 38, 2009

Det geologiske ur giver et overblik over Jordens historie

Jordens historie omfatter de vigtigste begivenheder og mest grundlæggende trin i den udvikling, som har fundet sted på planeten Jorden fra den blev dannet i forbindelse med Solsystemets dannelse og udvikling og til nutiden, således som de anses for være forløbet i henhold til de mest fremherskende videnskabelige teorier. Jordens alder er ca. 4,54 milliarder år, dvs. nogenlunde en tredjedel af universets alder, og i dette uhyre tidsrum er der sket voldsomme geologiske og biologiske forandringer og omvæltninger.

Jorden blev dannet ved sammentrækning af en urtåge, som også skabte Solen og Solsystemets andre himmellegemer. Urtågen udviklede sig til en roterende skive, hvor Solen blev dannet i skivens midte, og planeterne voksede frem ved sammenstød af stof i omløb om centrum. Undervejs sank de tunge metaller ned og dannede kernen, mens de lettere stoffer steg op og dannede de ydre dele. Omtrent samtidig dannedes Månen, efter at et andet legeme var stødt ind i den såkaldte Protojord. Bombardementer af is-meteoritter tilførte en masse vand, som dannede oceanerne, og vulkansk aktivitet skabte atmosfæren.

Da der også kom ilt i atmosfæren, opstod der organiske molekyler, der kunne reproducere sig selv. Vejen var nu banet for evolutionen, der førte til, at liv opstod, herunder i sidste led mennesket. (Læs mere..)

Uge 39, 2009

C.E.F. Weyse

Christoph Ernst Friedrich Weyse (5. marts 1774 - 8. oktober 1842) var guldalderens kendteste danske komponist og organist. Han er mest kendt for sin musik til sange og salmer af N.F.S. Grundtvig og B.S. Ingemann.

Weyse blev født i Altona, og som 15-årig blev han sendt til København for at blive uddannet. På rejsen blev han voldsomt søsyg og rejste i resten af sit liv stort set ikke uden for hovedstaden. Hans første lærer her var J.A.P. Schultz, og et par år senere fik Weyse udgivet sine første klaverværker. Snart efter tog komponerede han også orkestermusik i form af symfonier, og efterhånden kom vokalmusikken også ind i billedet. Han opnåede stor anerkendelse i sin samtid og blev udnævnt til kongelig hofkomponist.

Blandt hans kendteste værker kan nævnes syngespillet Sovedrikken og melodier til salmer og sange som "Det er så yndigt at følges ad", "I østen stiger solen op", "Nu titte til hinanden" og "Kommer hid, I piger små". (Læs mere..)

Uge 40, 2009

Paris med Eiffeltårnet i forgrunden

Paris er Frankrigs hovedstad og største by med cirka 2.153.600 indbyggere inden for sine administrative grænser og helt op til ca. 12 millioner i det tilhørende metropolområde. Byen ligger ved Seinen i det nordlige Frankrig.

Paris har som by eksisteret siden romertiden for omkring 2000 år siden, og den blev snart et kulturelt og økonomisk centrum. Nu om stunder er byen hjemsted for næsten halvdelen af Frankrigs største firmaer, herunder femten af verdens hundrede største firmaer. Desuden har en række internationale organisationer som UNESCO, OECD og ICC hovedkvarter her.

Byen er verdens mest populære turistdestination med mere end 30 millioner udenlandske besøgende hvert år. Blandt turistattraktionerne er Eiffeltårnet, Notre Dame, Champs-Elysées, Louvre, Triumfbuen og Disneyland Resort Paris. Byen er kendt som et af modens globale centre, og den har desuden i århundreder fostret og tiltrukket kunstnere inden for forskellige udtryksformer som malerkunst, teater og litteratur med navne som Pablo Picasso, Molière og Ernest Hemingway. (Læs mere..)

Uge 41, 2009

Calvin Coolidge

John Calvin Coolidge, Jr. (4. juli 1872 - 5. januar 1933) var USA's 30. præsident og sad på posten i perioden 1923-1929. Han var uddannet jurist og oprindeligt fra Vermont, men hans politiske karriere hos republikanerne foregik mest i Massachusetts, hvor han endte som guvernør. Han blev derpå valgt som vicepræsident ved præsidentvalget i 1920, hvor Warren G. Harding blev præsident. Da Harding døde i 1923, overtog Coolidge posten som præsident, og ved præsidentvalget i 1924 genvandt han embedet.

Som præsident lykkedes det Coolidge at genskabe tilliden til præsidentembedet, der med hans forgængere havde oplevet flere skandaler. Midlet hertil var at antage en tilbageholdende rolle, der bragte mindelser om flere præsidenter fra det 19. århundrede. Coolidges popularitet var ved hans afgang fortsat ganske pæn, mens hans laissez-faireregering senere har givet ham et mere tvetydigt renommé. Tilhængere roser det beskedne antal ministre i hans regering, mens modstandere anklager ham for med sin passive økonomiske politik at have været medskyldig i depressionen i 1930'erne. (Læs mere..)

Uge 42, 2009

Reproduktion af Emancipationserklæringen på National Underground Railroad Freedom Center i Cincinnati, Ohio

Emancipationserklæringen består af to præsidentiale ordrer udstedt af præsident Abraham Lincoln under den Amerikanske borgerkrig. Den første blev udstedt den 22. september 1862, og erklærede alle slaver i alle konfødererede stater, som ikke vendte tilbage til Unionen inden 1. januar 1863, for frie. Den anden ordre, som blev udstedt den 1. januar 1863 opremsede hvilke stater, som det specifikt handlede om.

Emancipationserklæringen blev dengang angrebet fra mange sider fordi den kun frigav slaver, som var udenfor Unionens rækkevidde. I praksis forpligtede den Unionen til at afslutte slaveriet, hvilket var en kontroversiel beslutning i Nordstaterne. Lincoln udstede sin præsidentiale ordre i sin egenskab af øverstkommanderende for hær og flåde under artikel II sektion 2 i USA's forfatning. (Læs mere..)

Uge 43, 2009

[[Fil:|120x160px|link={{{3}}}|Aldrende Karen Blixen]]

Baronesse Karen von Blixen-Finecke, kendt som Karen Blixen (17. april 1885 - 7. september 1962) var en verdensberømt dansk forfatter, der ofte i sit forfatterskab anvendte pseudonymer som Isak Dinesen og Pierre Andrézel. Hun opfattede sig selv som storyteller, og nogle af hendes fortællinger er udgivet som Syv fantastiske Fortællinger og Vinter-Eventyr, men også hendes Den afrikanske Farm er velkendt.

Karen Blixen voksede op på Rungstedlund i et velhavende miljø. Hun havde flere kærlighedseventyr i sit liv, og i 1914 blev hun gift med baron Bror von Blixen-Finecke. Parret var da netop ankommet til Britisk Østafrika (det senere Kenya), hvor de drev en kaffefarm. Karen og Bror var dog meget forskellige og blev separeret og senere skilt i 1925. Hun forlod Kenya i 1931 efter flere års modgang og efter at hendes nye elskede Denys Finch Hatton var dræbt i et flystyrt. Resten af sit liv boede hun på Rungstedlund.

Efter hjemkomsten fra Afrika fik hun for alvor gang i skriveriet, og Syv fantastiske Fortællinger udkom i 1934. Snart opnåede Karen Blixen stor anerkendelse, og flere af hendes samtidige kolleger som Ernest Hemingway, Arthur Miller og Truman Capote var blandt hendes beundrere. Hun var i flere år kandidat til Nobelprisen, men fik den dog ikke. I de senere år er hendes berømmelse vendt tilbage efter filmatisering af nogle af hendes værker som Oscar-vinderne Babettes gæstebud og Mit Afrika. (Læs mere..)

Uge 44, 2009

Hate Crew Deathroll blev det sidste Children of Bodom-album med guitarist Alexander Kuoppala

Hate Crew Deathroll er det fjerde album fra det finske metalband Children of Bodom. Albummet blev udgivet i Europa i januar 2003 af Spinefarm Records, den 5. februar i Japan gennem UMGs japanske afdeling, og i marts måned kom det til størstedelen af Europa via diverse UMG-ejede selskaber som Stockholm Records og Motor Music. Den 23. september 2003 udgav Century Media albummet i USA.

Hate Crew Deathroll er meget af den power metal-lignende stil, som deres tidligere producer bragte ind på Follow the Reaper forsvundet, hvilket i stedet har gjort plads til en stilart, som af nogle er blevet døbt "kommerciel black metal", men genren betegnes generelt som melodisk dødsmetal. Albummet solgte til guld i Finland, og det debuterede som det første Children of Bodom-album på førstepladsen på albumhitlisten.

Hate Crew Deathroll blev det sidste med guitarist Alexander Kuoppala, som efterfølgende forlod bandet senere i 2003. (Læs mere..)

Uge 45, 2009

InterCityExpress 3 togsæt på Dortmund Hovedbanegård

InterCityExpress, ofte forkortet ICE, er et system af højhastighedstog, der primært kører i Tyskland og dets nabolande. Toget, der er Deutsche Bahns (DB) flagskib, er også den højeste produktkategori fra DB Fernverkehr.

Navnet "ICE" bliver også brugt som en betegnelse for materiellet, der kører på systemet. Dette materiel er blevet udviklet siden de tidlige 80'ere og er designet specifikt til systemet. Der kører i øjeblikket tre forskellige udgaver af ICE-toget i Tyskland: ICE 1 (Taget i brug i 1991), ICE 2 (1996) og ICE 3 (1999) samt ICE-T og ICE-TD. De fire førstnævnte togtyper kører på strøm, mens ICE-TD kører på diesel. ICE 3-toget, herunder forskellige variant-modeller, bliver produceret både af Bombardier og Siemens AG.

Foruden togenes kørsler på ruterne i selve Tyskland, kan togene også ses i de tilstødende lande. Der findes, for eksempel, ICE 1 og ICE 2-linjer til Schweiz og Østrig. ICE 3-togene kører også til Belgien og Holland. Endvidere kører der ICE-linjer til Frankrig samt fra 2008 til Århus og København i Danmark. (Læs mere..)

Uge 46, 2009

Kort over Det Britiske Imperiums udstrækning

Det Britiske Imperium var en kolonimagt, som på sit højeste, var historiens største med kolonier på alle klodens kontinenter. Imperiet var et produkt af opdagelsestiden, som begyndte med Spanien og Portugals ekspeditioner i det 15. århundrede. Det Britiske Imperium bestod af alle de områder, som briterne havde erobret og koloniseret. Imperiet bestod af dominions, kolonier, protektorater, mandatområder og andre territorier, som blev regeret eller administreret af Det forenede kongerige.

Den britiske kolonisering begyndte i slutningen af det 16. og begyndelsen af det 17. århundrede og fortsatte til umiddelbart efter 1. verdenskrig. I 1922 omfattede det Britiske Imperium en fjerdedel af jordens daværende befolkning, og det dækkede næsten en tredjedel af jordens landareal. I det 19. århundrede var det Britiske Imperium den stærkeste verdensmagt.

I løbet af det 20. århundrede blev de fleste af imperiets territorier selvstændige. Efter uafhængigheden sluttede mange tidligere britiske kolonier sig til Commonwealth of Nations, en fri sammenslutning af uafhængige stater. Der er stadig 14 territorier under britisk styre i Britisk oversøisk territorium. Og selvom imperiet i dag næsten er helt forsvundet, har det efterladt sig et betydeligt eftermæle i form af samfundsopbygning, lovgivning og spredning af det engelske sprog i de forhenværende kolonier. (Læs mere..)

Uge 47, 2009

Omaha Beach under de allieredes invasion af Normandiet i 1944

Operation Overlord var kodenavnet for de Vestallieredes invasion af Normandiet i 2. verdenskrig. Operationen skulle trænge tyskerne ud af et område i Nordfrankrig, som derefter kunne bruges som basis for befrielsen af Frankrig og det øvrige Nordvesteuropa. Operationen omfattede dels selve landgangen i Normandiet den 6. juni 1944, dels de følgende operationer indtil udgangen af august, hvor de allierede arméer havde befriet Paris, og de tyske hære havde trukket sig tilbage over Seinen.

I landgangen deltog soldater fra en række lande med Storbritannien og USA i spidsen. Ved selve landgangen og ved den efterfølgende opbygning af de allieredes styrker i Frankrig blev der indsat en enorm armada af skibe, som bragte tropper og forsyninger til Normandiet. Under operation Overlord blev der også indsat et meget stort antal kampfly til at sikre luftherredømmet over slagmarken og til at nedkæmpe tyske enheder på slagmarken eller på vej til slagmarken.

Den 25. august nåede de allierede frem til Paris, hvor indbyggerne havde indledt en opstand nogle dage i forvejen, og ved udgangen af august beherskede de allierede området mellem floderne Loire og Seinen. (Læs mere..)

Uge 48, 2009

Angela Merkel

Angela Dorothea Merkel (født 17. juli 1954) er en tysk politiker fra det konservative CDU. Hun har siden 22. november 2005 har været Tysklands forbundskansler og er Tysklands første kvindelige og den hidtil yngste kansler samt den første kansler fra det tidligere DDR.

Merkel voksede op i DDR, hvor hun som ung studerede kvantekemi, hvor hun opnåede en doktorgrad. I slutningen af 1980'erne involverede hun sig i politik, og efter murens fald blev hun Helmut Kohls protegé og snart minister for kvinder og unge, senere for miljø og atomsikkerhed. Hun var den første ledende CDU-politiker, der brød med Kohl efter en skandale, hvor Kohl havde dækket over ulovlige partibidrag. Hun blev i 2000 Kohls efterfølger som partiformand på trods af sit køn, sin protestantiske baggrund, sin fortid i DDR og sin barnløshed.

Hun sejrede som leder af CDU/CSU ved valget i 2005 og tiltrådte som Tysklands kansler den 22. november efter lange og svære forhandlinger med SPD. Den 27. september 2009 blev Angela Merkel genvalgt og kan fortsætte som Tysklands forbundskansler. Blandt hendes resultater har været, at hun som EU-formand opnåede enighed om en ny EU-traktat i 2007. (Læs mere..)

Uge 49, 2009

Kort over Haderslev Dam

Haderslev Dam er en vest for Haderslev by i Sønderjylland. Byen er opstået på en stor banke af aflejret sand og ligger således mellem dammen og fjorden.

Dammen består egentlig af tre søer, og Haderslev Dam bruges både om den største af de tre samt om de tre tilsammen. De to øvrige er Hindemade mod vest og Inder Dam mod øst (nærmest byen), begge er adskilt fra den store dam med dæmninger. Samlet udstrækning af de tre søer er næsten seks kilometer, og hvor dammen er bredest, er den næsten en kilometer.

I middelalderen lå et dominikanerkloster tæt ved søen, men det blev revet ned i 1627. Den tilhørende kirkegård blev fortsat brugt til begravelser helt frem til 1926. Nu om stunder bruges store dele af området omkring dammen til rekreative formål. Selve dammen bruges til småsejlads, men tidligere blev der også sejlet med større både. I 1959 skete der i den forbindelse en alvorlig ulykke med en turbåd, hvorved 57 mennesker omkom. (Læs mere..)

Uge 50, 2009

En gravid kvindes bryster

Brysterne er to fremhvælvinger på en kvindes overkrop som indeholder mælkekirtlerne, og som nyfødte børn kan die modermælk fra. Menneskets bryster er unikke blandt hunpattedyr i at de er synlige ikke bare under graviditet og amning, men gennem hele kvindens kønsmodne liv. Dette hænger sammen med at kvindens bryster ud over den primære mælkegivende funktion, har udviklet sig til også at være et sekundært kønskarakteristikon.

Bryst (latin og anatomisk thorax) betegner også kropsafsnittet mellem hals og mave hos mennesker og dyr af begge køn, altså området hvor brysterne befinder sig hos kvinder (jf. brysthule, brystkasse, brystsvømning osv.). Bryster i flertal om kvindens bryst bruges normalt kun om menneskehunners bryster, de tilsvarende organer på andre pattedyr betegnes som yver eller patter. (Læs mere..)

Uge 51, 2009

En amerikansk udgave af Bibelen, dateret til 1859

Bibelen er betegnelsen for de grundlæggende kanoniske skrifter i bl.a. jødedommen og kristendommen. Den kristne bibel er inddelt i to hoveddele. Den første del, Det Gamle Testamente, er næsten identisk med den hebraiske bibel og blev oprindeligt inddelt i tre hoveddele Torah (Loven), Nevi’im (Profeterne) og Kethuvim (Skrifterne). Den anden hoveddel, Det Nye Testamente, indeholder de særligt kristne skrifter og er skrevet i det første århundrede e. Kr.

Bibelen indeholder skrifter af mange forskellige genrer som for eksempel jura, poesi, historie og profeti. Bibelens bøger inddeles i protestantisk tradition i to testamenter, 66 bøger, 1.189 kapitler og 31.173 vers. Denne opdeling var ikke at finde i de oprindelige tekster, men er kommet til, efterhånden som det på grund af deres religiøse brug blev nødvendigt at kunne henvise mere nøjagtigt til steder i teksterne.

Bibelen er den bog i verden, som er oversat til flest sprog. Den 31. december 2008 var hele Bibelen oversat til 451 forskellige sprog og dele af Bibelen, oversat til i alt 2.479 sprog. (Læs mere..)

Uge 52, 2009

Oklahomas placering i USA

Oklahoma er en delstat i den sydlige del af det centrale USA med Oklahoma City som hovedstad og største by. Delstatens areal er på 181.035 km², og den har en befolkning på ca. 3,5 millioner. Delstaten blev den 16. november 1907 oprettet i det, som var Indianerterritoriet, og den blev den 46. delstat, som kom med i unionen.

Med sine små bjergkæder, prærier og østlige skove ligger størstedelen af Oklahoma i regionerne Great Plains og Ozark Highlands. Mange af nutidens indbyggere har tyske, irske og indfødt amerikanske forfædre. Der tales mere end 25 indianersprog i delstaten, et antal som overgår alle andre delstater. I dag findes der flere hovedkvarterer for indianerstammer i denne delstat end i nogen anden.

Oklahoma har en stor produktion af naturgas, olie og mad. Den har betydelig industri inden for luftfart, energi, telekommunikation og bioteknologi og er en af de stater i USA med størst økonomisk vækst i disse år. (Læs mere..)

Uge 53, 2009

Bertel Thorvaldsen, maleri af C.W. Eckersberg

Bertel Thorvaldsen (19. november 1770 - 24. marts 1844) var en dansk billedhugger, der fremstår som en af de betydeligste europæiske repræsentanter for nyklassicismen. Han arbejdede især med marmor og bronze.

Thorvaldsen boede i omkring 40 år i Rom, hvor han skabte de fleste af sine værker, heriblandt en række skulpturer inspireret af antikkens Grækenland, som Jason fra 1803, der gav ham sit store gennembrud, Amor og Psyche og Ganymedes. Han skabte også portrætter af og monumenter over nogle af tidens fremtrædende personligheder som Maximilian af Bayern, Lord Byron og pave Pius 7. Endvidere var han mester for statuerne af Christus og De tolv apostle i Vor Frue Kirke i København.

Han nød allerede i sin samtid kolossal beundring, og da han i 1838 vendte hjem til Danmark efter sin tid i Rom, blev han fejret som nationalhelt. På det tidspunkt var der allerede taget initiativ til opførelsen af Thorvaldsens Museum, der senere skulle komme til at rumme en lang række af hans værker. Det stod færdigt i 1848, fire år efter hans død. (Læs mere..)