Wikipedia:Ugens artikel/2008

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ugens artikel-arkiv
4. kvartal 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022

I dag er det lørdag, 22. januar 2022; klokken er 09:49 (UTC)

Hvis ugens artikel på forsiden ikke viser denne uges artikel, så er det sandsynligvis fordi cachen ikke er opdateret korrekt.
Tryk på dette link for at opdatere forsiden til den korrekte ugens artikel.
Tryk på dette link for at gøre det samme for denne side.

Uge 1, 2008

Lejr for internt fordrevne i Darfur

Darfur-konflikten er en igangværende væbnet konflikt i Darfur-regionen i det vestlige Sudan. Den ene part består hovedsageligt af medlemmer af Janjaweed, en militsgruppe rekrutteret fra lokale nomadefolk, overfor dem står en blandet gruppe af oprørsgrupper med rod i flere af regionens fastboende folkeslag. Mens den sudanske regering overfor omverdenen benægter at den støtter Janjaweed, forsynes militsen med både våben og bistand, og ifølge øjenvidneberetninger har sudanske regeringstropper deltaget i fælles angreb sammen med janjaweed. Konflikten begyndte i februar 2003. Modsat tidligere borgerkrige i Sudan adskiller ofrene for angrebene i forbindelse med denne konflikt sig ifølge FN ikke i særlig høj grad fra angriberne: De taler samme sprog (arabisk) og tilhører den samme religion (islam). Læs mere

Uge 2, 2008

Forsanger Alexi Laiho er både komponist og tekstforfatter til samtlige originale numre på albummet.

Follow the Reaper er det tredje album fra det finske metalband Children of Bodom. Albummet blev udgivet i Finland i 2000 af Spinefarm Records, og i resten af Europa i 2001 af Nuclear Blast Records.

Albummet er det første hvorpå bandet for alvor bevæger sig hen mod en power metal-inspireret lyd (hvilket blandt andet skyldtes det nye valg af producer til albummet), og det er den udgivelse der har fået flere til at kalde Children of Bodom for et power metal-band, noget som bandet selv er stærkt uenigt i.Det solgte til guld alene i Finland, hvor det også kom ind som nummer 3 på albumhitlisten. Læs mere

Uge 3, 2008

Apostel Judas eller Thaddæus - har været foreslået som forfatter til Judasevangeliet

Judasbrevet er med sit ene kapitel blandt de mindste skrifter i Det Nye Testamente, og står som det sidste af de såkaldte katolske (dvs. almindelige) breve. Forfatteren er ifølge brevet selv Judas, Jakobs bror (ikke at forveksle med Judas Iskariot), men regnes dog af en del forskere som et pseudonymt brev.

Skriftet er en opfordring til at kæmpe for den rette kristne tro og en advarsel til menigheden mod de vranglærere, som "misbruger vor Guds nåde til løsagtighed" (Jud 1,3-4). Brevet er karakteriseret af skarpe fordømmelser af disse vranglærere samt maleriske beskrivelser af dommen over dem. Der gøres i teksten konstant brug af billeder, fortællinger og metaforer særligt hentet fra Det Gamle Testamente og andet jødisk litteratur. Læs mere

Uge 4, 2008

Illustration fra Cassells History of England, ca. 1902

Geoffrey Chaucer (født ca. 1343, død 25. oktober 1400) var en engelsk forfatter, poet, filosof, hofmand og diplomat. Selv om han skrev flere digtsamlinger er han i dag mest husket for sit (ufuldstændige) værk, Canterbury-fortællingerne (Canterbury Tales), et frodigt og mangesidet værk som minder om Boccaccios Decameron da Chaucers fortællinger også er bundet sammen af en rammehistorie.

Chaucer bliver indimellem kaldt for den ”engelske litteraturs fader”, og bliver af enkelte forskere krediteret for at være den første forfatter som demonstrerede at det folkelige engelske sprog, såkaldt middelengelsk, kunne bruges i kunstneriske sammenhænge, på en tid hvor hoflitteraturen blev skrevet på fransk-normannisk eller latin. Selv om han i to perioder levede i unåde var han i størsteparten af livet nært knyttet den politiske magt i England.

Geoffrey Chaucers stil og teknikker blev efterlignet i århundrederne efter hans død; fx lånte William Shakespeare handlingen til sit drama Troilus og Kressida (1601) fra Chaucer, mens John Dryden og Alexander Pope moderniserede flere af hans fortællinger, så de passede til deres egen tid. Læs mere

Uge 5, 2008

Vor Frelsers Kirke

Vor Frelsers Kirke ligger i Sankt Annæ Gade 29 på Christianshavn i Københavns Kommune. Kirken er mest kendt for sit spiralsnoede spir, men den rummer også en imponerende, udskåret orgelfacade fra 1698 og Nicodemus Tessins mesterstykke af en altertavle.

Kirken ligger med sin symmetriakse orienteret fra sydvest - tårnet - mod nordøst - alteret - men for nemheds skyld benævnes denne akse som vest-øst i denne artikel. Tårnindgangen kaldes derfor vestportalen, selvom det ikke stemmer helt med kompasset.

Byggeriet startede med opfyldning af den lave, sumpede grund. Der blev lagt et fundament i 2 stens tykkelse, men murene var kun 1½ sten tykke, så der blev muret fem støttepiller på hver langside. Bygningen var 60 alen lang men kun 13 alen bred (ca 37,5 x 8 m). Langmurene var 9 alen høje (ca 5,5 m), gavlene 14 alen (ca 8,7 m). Murerarbejdet gik stærkt - det var afsluttet inden udgangen af 1639 - men åbenbart også for stærkt, for allerede i begyndelsen af 1640 begyndte murene at give sig, så man måtte mure ekstra støttepiller på indersiden. Læs mere

Uge 6, 2008

En mobil sovjetisk SS-20-raket. Dette missil var stridspunktets kerne imellem øst og vest, og var direkte udløsende faktor for NATOs beslutning om at opruste

NATOs dobbeltbeslutning blev truffet af NATOs medlemslande i Bruxelles den 12. december 1979 som et modsvar til Sovjetunionens opstilling af de såkaldte SS-20-missiler i Østeuropa, der var blevet påbegyndt i 1976. Natos dobbeltbeslutning symboliserede afslutningen på en relativt fredelig periode i den kolde krig mellem den vestlige verden under ledelse af USA og østblokken under ledelse af Sovjetunionen.

Dobbeltbeslutningen gik ud på, at man ville give Sovjetunionen fire år til at forhandle om at trække sine nyopstillede mellemdistanceraketter ud fra Østeuropa. Hvis ikke forhandlingerne i løbet af denne periode førte til aftaler om nedrustning, ville man fra NATO's side, begyndende fra slutningen af 1983, opstille 572 amerikanske mellemdistanceraketter med atomare sprænghoveder i Vesteuropa, fordelt på 108 mobile såkaldte Pershing II-raketter, og 464 jordbaserede Tomahawk-krydsermissiler. Man ville dermed fra vestlig side fjerne det man så som uligevægten i atomvåbenbalancen. Det var dette samspil mellem trussel og forhandling, der gav anledning til betegnelsen dobbeltbeslutningen. Læs mere

Uge 7, 2008

Amsterdams byvåben

Amsterdam er den største by og hovedstad i den europæiske stat Nederlandene. Byen er dog ikke sæde for regeringen og parlamentet - en rolle der i stedet tilfalder landets tredjestørste by, Haag. Amsterdam har 743.000 indbyggere (med forstæder 1.500.000) og er en del af Randstad-området (en konurbation af flere store og mellemstore byer), som har ca. 7.500.000 indbyggere.

Byen er bl.a. kendt for Rijksmuseum, Van Gogh-museet, Rembrandt-museet, Anne Franks hus, kanalerne og de mange cykler. Et andet kendt sted er red-light districtet de Wallen og de såkaldte "Coffeeshops", hvor der bl.a. serveres cannabis.

Lige uden for Amsterdam ligger en af Europas mest trafikerede lufthavne, Schiphol.

Navnet Amsterdam er udledt af ordene Amstel og dam, det vil sige en dæmning ("dam") i floden Amstel. Læs mere

Uge 8, 2008

Dansk Super Lynx Mk.90B ved at lande på et inspektionsskib

Westland Lynx eller Westland SuperLynx (oprindeligt Westland WG-13 Lynx) er en mindre, men alsidig helikopter udviklet af Westland i Storbritannien.

Helikopteren, der har været i operativ tjeneste siden 1977 findes i dag i over 30 forskellige variationer, anvendes af 14 lande og i både Antarktis kulde og den Persiske Golfs varme og har desuden - siden 1986 - holdt verdensrekorden som den hurtigste helikopter med 400.9 km/t.

Brugerne der ud over vores hjemlige søværn blandt andre tæller den engelske flåde og hær, den tyske marine og Qatars politi, anvender den i sine mange udgaver meget bredt fra redningshelikopter og observationshelikopter til Taktisk Troppetransport, bevæbnet eskorte, kampvognsbekæmpelse og ubådsbekæmpelse.

I Danmark anvendes Lynx'en primæt på de danske inspektionsskibe, som patruljerer i Nordatlanten, hvor den bruges til isrekognoscering, farvandsovervågning, fiskeriinspektion og søredning, men også person- og godstransport, miljø- og farvandsovervågning samt støtte for de danske specialstyrker (primært søværnets frømandskorps og politiets aktionsstyrke) finder sted. Læs mere

Uge 9, 2008

Handlede kvinder brugt til prostitution i Vesteuropa kan gennem trusler eller intimidering tvinges til at overdrage deres indtjening til deres trafficker.

Kvindehandel (eng.: Trafficking in women) er en form for menneskehandel der involverer slaveri, transport og handel med og salg og køb af kvinder mod deres vilje, sædvanligvis med tvangsprostitution som formål. Kvindehandel forstås i denne sammenhæng også som handel med piger (børn, <18) når det er med sexudnyttelse til formål.

Kvindehandel betragtes af både FN, Europarådet og EU som en krænkelse af menneskerettighederne. Kul Gautum fra Unicef har betegnet kvinde- og børnehandelen i Asien som "den største slavehandel i verdenshistorien" og dens metoder som "endnu mere ondskabsfulde og udspekulerede end den oprindelige slavehandels". Læs mere

Uge 10, 2008

Delstatsvåbenskjoldet

Wien er hovedstaden i Østrig og samtidig én af landets 9 delstater. Den ligger i den nordøstlige del af landet ved floden Donau og har knap 1,7 millioner indbyggere hvilket gør det til den 10. største by i den Europæiske Union.

Byen er meget kendt for sin musik og kaldes musikkens verdenshovedstad, idet den har huset mange berømte musikere og komponister, herunder Mozart og Beethoven. I særdeleshed er kulturen veludviklet i Wien, hvilket har givet anledning til begrebet Wiener Moderne, som betegner perioden omkring århundredeskiftet 1800/1900. Denne status som kulturelt og politisk centrum har byen fået i kraft af, at den i århundreder var residensby for den habsburgske kejserfamilie.

Ligeledes rummer Wien mange historisk-kulturelle bygninger og områder, hvoraf byens centrum og Schönbrunn slot er kommet på UNESCO's verdensarvsliste. Desuden huser byen kendte bygninger som kirken Stephansdom, slottet Belvedere og kejserpalæet Hofburg samt området Prater. Læs mere

Uge 11, 2008

Stammedelegation

Tchad (fr. Tchad, arab. تشاد, Tšād; officielt Republikken Tchad, på fransk République du Tchad, på arabisk جمهوريّة تشاد, Jumhūriyya Tšād) er en indlandsstat i Centralafrika. Landet grænser op til Libyen mod nord, Sudan mod øst, Centralafrikanske Republik mod syd, Cameroun og Nigeria mod sydvest, og Niger mod vest. Den nordlige del af Tchad ligger i Sahara-ørkenen. Tchad inddeles i tre større geografiske regioner: en ørkenzone i nord, et tørt sahelbælte i midten og en mere frugtbar savanne mod syd. Landet er opkaldt efter Tchad-søen, som er det største vådområde i Tchad og det næststørste i Afrika. Tchads højeste bjerg er Emi Koussi i Sahara, og den største by er hovedstaden N'Djamena. Tchad er beboet af over 200 forskellige etniske og sproglige grupper. De officielle sprog er fransk og arabisk. Islam er den mest udbredte religion i landet.

I begyndelsen af det syvende årtusind f.Kr. flyttede store grupper af mennesker ind i Tchad-sænkningen. I slutningen af det første årtusind f.Kr. kom og faldt en række stater og imperier i Tchads sahelbælte, hvor alle tragtede efter kontrol over de transsahariske handelsruter, som passerede gennem regionen. Frankrig erobrede området i 1920 og indlemmede det som en del af Fransk Ækvatorialafrika. Under ledelse af François Tombalbaye blev Tchad selvstændig i 1960. Hans politik vakte misfornøjelse i den muslimske norddel af landet, hvilket kulminerede i udbruddet af en langvarig borgerkrig i 1965. I 1979 erobrede oprørerne hovedstaden og gjorde en ende på hegemoniet fra syd. Rebellernes ledere kom imidlertid i indbyrdes strid indtil Hissène Habré besejrede sine rivaler. Han blev styrtet i 1990 af sin general Idriss Déby. I de senere år har Darfur-konflikten spredt sig over grænsen fra Sudan og destabiliseret landet. Læs mere

Uge 12, 2008

Efter maleri, malet på Bali af kinesisk kunstner

Mads Johansen Lange, med tilnavnet Kongen af Bali, (18. september 1807 i Rudkøbing13. maj 1856 i KottaBali) var en dansk handelsmand, fredsmægler på Bali, ridder af den Nederlandske Løves Orden og modtager af Fortjenstmedaljen af guld. Han var søn af Lorents Lange, en lokal købmand og Maren Lange, der var datter af en anset købmand og hvis søster blev stammoder til en omfattende gren af langelandsslægten Bay.

Mads Lange tog tidligt på langfart og bosatte sig i Fjernøsten, primært på Bali. Her opbyggede han et blomstrende handelsforetagende baseret på eksport af bl.a. ris, krydderier, oksekød og import af våben og tekstiler. Han stod på god fod med såvel de lokale balinesiske fyrster som de hollandske kolonisatorer, og da der i 1840'erne blev optræk til krig mellem disse to parter, optrådte Lange med stort held som fredsmægler, så krigen blev undgået samtidig med, at ingen af parterne tabte ansigt.

I alle årene bevarede Lange kontakten til sit fædreland, og han sendte både lokale kunstgenstande og pengebeløb tilbage til Danmark. Han døde blot 48 år gammel, muligvis efter at være blevet forgivet. På det tidspunkt var hans handelskompagni for nedadgående, og hans bror og nevø søgte at føre det videre, men måtte snart give op og sælge resterne af det til en kinesisk købmand. Lange fik tre børn med lokale kvinder, og disse har ført slægten videre i regionen; der kan fortsat findes efterkommere af Langeslægten i nutiden. Læs mere

Uge 13, 2008

Østrigs flag

Republikken Østrig (tysk:Republik Österreich) er en forbundsstat i Centraleuropa, og består af 9 forbundslande med hvert sit parlament og regering. Østrig er omgivet af land på alle sider og støder op til Liechtenstein og Schweiz i vest, Italien og Slovenien i syd, Ungarn og Slovakiet i øst og Tyskland og Tjekkiet i nord. Hovedstaden er Wien.

Østrig har 8,3 mio. indbyggere, hvoraf tre fjerdedele tilhører den romersk-katolske tro. Det officielle sprog er tysk, der tales i dialektiske former. Herudover er slovensk, kroatisk og ungarsk anerkendte minoritetssprog.

Republikken Østrig blev dannet på resterne af det østrig-ungarske dobbeltmonarki efter 1. verdenskrig og fik sin første statsforfatning i 1920. Denne blev videreført efter 2. verdenskrig i 1945, hvor den Anden Republik blev dannet. Fuld suverænitet fik Østrig med statstraktaten af 15. maj 1955.

Østrig har en forfatningsbestemt neutralitet og er sæde for flere internationale organisationer, heriblandt FN, OSCE og OPEC.

Landets statsoverhoved er forbundspræsidenten. Forbundskansleren er regeringchef i det østrigske parlament, Nationalrådet, der har 183 medlemmer. Læs mere

Uge 14, 2008

Westminster Bridge med det engelske parlament i baggrunden

London er hovedstaden og det største metroområde i England og Det Forenede Kongerige. Som byens kerne beholder City of London stadig sine middelalderlige grænser; men siden senest 1800-tallet har navnet "London" også refereret til hele den metropolis, der har udviklet sig omkring selve byen. I dag udgør størstedelen af denne konurbation Londons region og Greater London, med sin egen valgte borgmester og byråd.

Som en vigtig bosættelse i mere end to årtusinder går Londons historie tilbage til sin grundlæggelse af romerne. Siden grundlæggelsen har London været center for mange vigtige bevægelser og fænomener gennem historien, såsom den engelske renæssance, den industrielle revolution og nygotiske-arkitektur. I lyset af dette er byen blevet en af de mest populære turistdestinationer i verden, og byen tiltrækker stadigt flere mennesker på grund af sin økonomiske vækst. London har tre verdensarvssteder; disse er Palace of Westminster, Tower of London og den historiske bosættelse Greenwich. Byen er en af verdens ledende kommercielle, finansmæssige og kulturelle centre, og dens indflydelse på politik, uddannelse, underholdning, massemedier, mode og kunst bidrager alle til dens status som en vigtig verdensby. Læs mere

Uge 15, 2008

Angrebet på Norge under 2. verdenskrig fandt sted i perioden 9. april - 10. juni 1940. Angrebet blev gennemført af Nazi-Tyskland samtidig med angrebet på Danmark og endte med tysk sejr og besættelse af Danmark og Norge.

Baggrunden for angrebet var, at skønt Norge var neutralt, anså såvel Tyskland som de Allierede landet for at have strategisk betydning, ikke mindst med Narvik som udskibningshavn for jernmalm til den tyske industri.

Forberedelserne til angrebet begyndte 3. april, hvor forsyningsskibe afsejlede mod nord, mens den egentlige angrebsstyrke på seks grupper gjorde sig klar. De fleste af angrebsgrupperne mødte ikke synderlig modstand, men de to grupper, der som mål havde Kristiansand og Oslo, blev mødt af alvorlig beskydning fra forsvarende forter. Især modstanden ved Oslo forsinkede besættelsen så meget, at Stortinget og kong Haakon 7. kunne flygte mod nord og senere undslippe til England.

På landjorden fik Norge hjælp af allierede styrker på 45.000 mand, men i længden var det ikke tilstrækkeligt til at holde stand mod tyskerne, der efterhånden nåede op på 80.000 mand. Med støtte af Luftwaffe opnåede besætterne total kontrol over landet i begyndelsen af juni, og de Allieredes styrker trak sig ud 8. juni. Læs mere

Uge 16, 2008

Ingen ved hvordan den historiske Jesus så ud, her afbilledet i mosaik i Hagia Sofia.

Jesus fra Nazaret (født år 7-4 før vor tidsregning - død ca. år 30-33) også kaldet Jesus Kristus eller blot Kristus er den centrale figur i kristendommen og han anses af de fleste kristne for at være en inkarnation af Gud. Han er også en vigtig figur i flere andre religioner.

Navnet "Jesus" er en translitteration af det græske ord Ίησους (Iēsous), der selv er en translitteration af de hebraiske יהושע (Yehoshua). Ordet "Kristus" kommer fra græsk Χριστός (Christós), der betyder Messias.

Det meste viden om Jesus liv og tanker kommer fra de fire kanoniske evangelier i Bibelen: Matthæusevangeliet, Markusevangeliet, Lukasevangeliet, og Johannesevangeliet. De fleste eksperter i historie og bibelstudier er enige om at Jesus var en jøde fra Galilæa, der i sin samtid blev anset for at være en skriftklog og healer. Han blev døbt af Johannes Døberen og blev korsfæstet i Jerusalem på ordre fra den romerske guvernør, Pontius Pilatus pga. beskyldninger om landsforræderi og gudsbespottelse. Historikere lægger dog forskellig vægt på evangeliernes troværdighed, da disse alle er skrevet ca. en menneskealder efter de begivenheder, de skildrer. Læs mere

Uge 17, 2008

Kort over Romerriget og "Det frie Germania", Magna Germania, ca. 120 e.v.t.

Germansk religion er en fællesbetegnelse for de germanske samfunds religiøse traditioner i det før-kristne Nordeuropa. Ud fra både arkæologiske levn og litterære kilder er det muligt at spore en række fælles eller nærtbeslægtede trosforestillinger i hele det germanske område fra omkring vor tidsregnings begyndelse indtil højmiddelalderen, hvor de sidste hedenske områder i Skandinavien bliver kristne. Mange germanske religiøse forestillinger levede dog videre i lokal folketro. Den germanske religion er bedst for den sene periode, hvor flere tekster fra 10. og 11. århundrede er blevet bevaret i Skandinavien og Island, men overalt i det germanske område er der blevet gjort arkæologiske fund, der fortæller om områdets religion.

Germania er den romerske betegnelse for befolkningerne øst for Rhinen og nord for Donau og op til øerne i Østersøen, det var en tradition der stammede fra Julius Cæsar, som brugte den i Bello Gallico. Det germanske kerneområde, Magna Germania, lå i antikken i det nordeuropæiske lavland, hvilket primært omfatter den nuværende Tyskland, Nederlandene og Danmark, lande hvor befolkningerne i dag stadig taler nært beslægtede sprog. I Centraleuropa var den keltiske kultur dominerende i århundrederne før vor tidsregnings begyndelse, og allerede den tidlige germanske religion har været influeret af keltisk religion. Senere blandede elementer fra den romerske kultur sig med germanernes kultur. Germanerne har reelt aldrig udgjort en ensartet gruppe med en fælles kultur, fx er det kosmologiske system der kendes fra de middelalderlige tekster måske et resultat af en tidligere sammensmeltning af to religionsformer, mellem en ase- og en vanetradition. Læs mere

Uge 18, 2008

Parthenon set fra vest

Oldtidens Grækenland, også kaldet Antikkens Hellas, kan afgrænses, tidsmæssigt og geografisk, til henholdsvis en næsten tusindårig periode i græsk historie frem til kristendommens gennembrud, og til et område som udover det nuværende Grækenland omfattede meget af Middelhavs- og Sortehavsområderne. Oldtidens Grækenland bliver af de fleste historikere regnet som den vigtigste grundlæggende kultur for den vestlige civilisation. Græsk kultur havde en stor påvirkning på Romerriget, som igen satte sit præg på den europæiske kultur.

De gamle grækeres civilisation har haft stor indflydelse på sprog, politik, uddannelse, filosofi, videnskab, kunst og arkitektur i den moderne verden. Den græske kultur var også katalysator for renæssancen i 1400-1500-tallet.

Begrebet ”Antikkens Hellas” er brugt til at skildre den græsk-talende verden i antikken. Begrebet referer ikke bare til den græske halvø og det moderne Hellas, men også til områderne med hellensk kultur som var beboet af grækere: Cypern og De ægæiske øer, kysten omkring Det Ægæiske Hav, kaldet Anatolien (dengang kendt som Ionien), Sicilien og Syditalien, og de spredte, græske bosættelser på kysten af Illyrien, Thrakien, Egypten, Kyrene, Sydfrankrig og øst og nordøst på Den Iberiske Halvø. Læs mere

Uge 19, 2008

Jesus Kristus

Urkristendommen er den tidligste periode i kristendommens historie; den begynder med Jesu forkyndelse i 20'erne e.v.t. og afsluttes da de kristne menigheder endegyldigt bryder med den jødiske modertradition omkring 100 e.v.t. I den kristne tradition blev kristendommen grundlagt som ny religion af Jesus selv, da han ifølge Matthæusevangeliet havde sagt til sine disciple:

Mig er givet alt magt i himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende.

Fra en religionshistorisk synsvinkel var den proces, der førte frem til dannelsen af en ny og selvstændig religion dog mere langvarig og kompliceret; den bestod af flere forskellige faser, nybrud og konflikter. I kirkehistorien dækker betegnelsen oldkirken perioden som strækker sig fra kirkens traditionelle fødsel ved pinse, umiddelbart efter Jesu død og opstandelse og som traditionelt blandt kirkehistorikere afsluttes med indførelsen af kristendommen som statsreligion i Romerriget i slutningen af 300-tallet. Læs mere

Uge 20, 2008

Arvehyldningen i 1660

Danmarks historie (1660-1814) indrammes af to begivenheder, der fik stor betydning for det senere forløb af Danmarks historie. I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dette medvirkede samtidig til indførelsen af enevælden året efter.

Mod periodens slutning var Danmark involveret i Napoleonskrigene, der kulminerede med, at Danmark gik statsbankerot, og at Sverige overtog Norge.

I den mellemliggende periode lå landet i krig med specielt Sverige om herredømmet over Skånelandene og Nordtyskland. Også medhertugerne af Slesvig-Holsten, de såkaldte gottorpere, voldte Danmark store problemer, men disse blev endelig løst på fredelig vis i 1773. Under den sindssyge kong Christian 7. blev styret overtaget af skiftende personer, inden hans søn, kronprins Frederik, satte sig tungt på magten de sidste 24 år af sin fars regeringstid. Læs mere

Uge 21, 2008

Emanuel Lasker

Emanuel Lasker (24. december 186811. januar 1941) var verdensmester i skak 1894-1921. Han var den anden i rækken af officielle verdensmestre og bevarede titlen i 27 år, længere end nogen anden. Han var desuden matematiker og filosof. Han var af tysk nationalitet og født i Berlinchen i Brandenburg (det nuværende Barlinek i Polen).

Lasker var af jødisk herkomst, idet hans bedstefar var rabbi. Hans forældre var den jødiske kantor Adolf Lasker og dennes hustru Rosalie Israelssohn. Han var den yngste af 4 søskende: Storebroderen Berthold Lasker, der blev en anset læge, og to søstre (Theophila og Amalia). Familien sad i små kår, og da Berthold tog til Berlin for at studere medicin, måtte han klare sig selv økonomisk, hvilket han gjorde ved lidt undervisning og småjobs og en yderst spartansk levevis. Senere opdagede Berthold en tesalon, hvor der spilledes skak om små beløb, og her lykkedes det ham at supplere sine indtægter en smule. Læs mere

Uge 22, 2008

Schweiz' flag

Schweiz (eller Svejts, tysk: Die Schweiz, fransk: Suisse, italiensk: Svizzera, rætoromansk: Svizra, latin: Helvetia) er en indlandsstat i centraleuropa. Landet grænser mod nord til Tyskland, mod øst til Liechtenstein og Østrig, mod syd til Italien og mod vest til Frankrig. Landets fulde navn er formelt Schweizerische Eidgenossenschaft (fransk Confédération suisse, ital. Confederazione Svizzera, rætoromansk. Confederaziun svizra). For at undgå identificering med et af landets fire sprog bruges desuden også det latinske navn Confœderatio Helvetica.

Schweiz har eksisteret som en løs konføderation siden det 13. århundrede. I følge landets nationalmyte grundlagdes staten den 1. august 1291 på en eng i Rütli ved en besværgelse. I sin nuværende form er Schweiz en føderal forbundsstat dannet med forfatningen af 1848. Siden 1979 består den af 26 kantoner. Befolkningstallet i Schweiz er på 7,5 mio., hvoraf 20 procent er udlændinge. Schweiz er hverken sprogligt eller konfessionelt en enhed: De officielle sprog i landet er tysk, fransk, italiensk og rætoromansk; 41 procent af schweizerne er romerskkatolsk og 40 procent er protestantisk. Schweiz' udenrigspolitiske neutralitet er siden Wienerkongressen i 1815 anerkendt folkeretligt. Landet er i dag medlem af EFTA, Europarådet, Verdenshandelsorganisationen og FN. Schweiz er med en BNI per indbygger på 58.000 schweizerfranc (289.000 kr.) et af de økonomisk stærkeste lande i verden. Tre fjerdedele af de erhvervsaktive er beskæftiget i serviceerhverv. Læs mere

Uge 23, 2008

Brændende skibe i Pearl Harbor efter angrebet

Angrebet på Pearl Harbor blev indledt søndag den 7. december 1941 klokken 07.55 lokal tid, da 423 japanske fly under ledelse af admiral Nagumo angreb den amerikanske stillehavsflåde på Pearl Harbor, Hawaii.

Amerikanerne var uforberedte. Flyene holdt vingespids ved vingespids. Antiluftskyts-batterierne var ubemandede, og ammunitionen var låst inde. Der var heller ikke lagt torpedonet ud i havnen. Men heldigvis for amerikanerne var de vigtige hangarskibe på patrulje i Stillehavet og blev derfor ikke ødelagt.

Den første angrebsbølge gik efter lufthavnen og slagskibe. Næste bølge gik efter øvrige krigsskibe og skibsværftet. Kl. 09.45 afsluttedes angrebet. Da var otte slagskibe svært beskadiget og seks sænket. Desuden havde amerikanerne mistet tre lette krydsere, tre destroyere og tre mindre fartøjer samt 188 fly. 2335 soldater og 68 civile omkom, og 1178 såredes. Heriblandt 1104 mand om bord på det amerikanske slagskib Arizona, som blev ramt af en 1760 pund bombe. Japanerne mistede kun 29 fly samt fem mini-ubåde, der forsøgte at komme ind i den indre havn og affyre torpedoer. USA's flåde i Stillehavet var indtil videre sat ud af spillet. Men japanerne begik en alvorlig fejl, da de aflyste en sidste angrebsbølge, der skulle have ødelagt de amerikanske brændstoftanke. Dette kom til at spare amerikanerne for transport af meget store mængder brændstof til Hawaii. Læs mere

Uge 24, 2008

Israels flag

Israel (hebraisk: יִשְרָאֵל, Yisra'el; arabisk: arabisk: إسرائيل Isrā'īl) officielt Staten Israel (hebraisk: מְדִינַת יִשְרָאֵל, Medinat Yisra'el; arabisk: دَوْلَةْ إِسْرَائِيل, Dawlat Isrā'īl) er et land i Mellemøsten beliggende i den sydøstlige ende af Middelhavet. Landet grænser op til Libanon mod nord, til Syrien og Jordan mod øst og til Egypten mod sydvest og består af et geografisk varieret landskab indenfor det relativt begrænsede landområde. Vestbredden og Gazastriben er tilstødende områder, som Israel har holdt besat siden juni 1967 og i strid med international lov koloniseret med 500.000 mennesker (inkl. Østjerusalem). Med et indbyggertal på omkring 7,26 millioner, hvor hovedparten er jøder, er Israel den eneste jødiske stat i verden. Det er også hjemsted for arabiske muslimer, arabiske kristne, drusere, samaritanere og flere andre religiøse og etniske minoriteter. Jerusalem er nationens selvudråbte hovedstad, hvor regeringen har sæde. International konsensus er dog, at Jerusalems status endnu ikke er besluttet. De Forenede Nationers afstemning i 1947 om delingsplanen for Palæstina fastslog, at Jerusalem skulle være et "corpus separatum" ,under international overvågning. Denne afstemning er ikke blevet sat ud af kraft ved en ny afgørelse i FN. Læs mere

Uge 25, 2008

To Sea Harriers udfører Vertical Landing. Denne flytype var involveret i kamphandlinger for første gang i Falklandskrigen

Falklandskrigen var en uerklæret krig mellem Argentina og Storbritannien vedrørende Falklandsøerne. Kampene fandt sted mellem 2. april og 14. juni 1982. (benævnt Guerra del Atlántico Sur i Argentina). Trods et overraskelsesangreb af argentinerne generobrede briterne øerne og disse forblev i overensstemmelse med beboernes ønske under britisk overhøjhed. I Argentina medførte afslutningen af krigen militærjuntaens fald og genindførelsen af demokrati. I Storbritannien sikrede den militære sejr, at Margaret Thatcher blev genvalgt ved det ordinære valg i 1983. Ligeledes blev Royal Navy reddet fra de massive nedskæringer, der blev planlagt før krigen.

Ejerskabet af Falklandsøerne havde i lang tid været omstridt. I det 18. århundrede var det Frankrig, som først gjorde krav på øerne ved bosættelse. Spanien smed dem ud, men overførte efterfølgende øerne til Storbritannien. Øerne forblev dog uden bosættelse, og briternes krav bortfaldt. Argentina opnåede uafhængighed fra Spanien i 1816, og en argentinsk bosættelse på Falklandsøerne (Islas Malvinas) fandt herefter sted 6. november 1820. Den 3. januar 1833 fjernede Royal Navy bosættelsen og øerne blev befolket af britere. Argentina har siden da fremsat territorialkrav på øerne. Læs mere

Uge 26, 2008

Kort over Færøerne i 1673

Færøernes historie er en del af Nordens historie. Der findes ofte paralleler til Islands historie og Norges historie, som senere blev bestemt af Danmarks historie.

Efter 800 begyndte med landnamen vikingetiden på Færøerne. I 900-tallet samles færøske storbønder til et lovgivende, dømmende og politisk bestemmende Alting, der senere blev til Lagtinget. Omkring 1000 blev Færøerne kristnet og derefter blev de en del af Norge, siden 1380 også del af det Danske Rige i personalunionen. Det norske rigsråd opløstes i 1536, og Færøerne og Norge regeredes som danske provinser. Reformationen nåede Færøerne i 1538, og dansk blev amtssprog. Da Norge blev del af Sverige i 1814, forblev Færøerne, Grønland og Island ved Danmark. Færøerne var et dansk amt, men handelsmonopolet ophævedes i 1856. Det færøske skriftsprog udviklede sig, og Færøerne forvandlede sig fra et bondesamfund til en moderne fiskerination, som har nydt autonomi siden 1948.

På grund af Færøernes begrænsede plantedække er det relativt let at følge geologiens historie. Øerne er opbygget i en periode, der karakteriseres af høj vulkansk aktivitet i ældre tertiær for omkring 50-60 millioner år siden. Øerne er opbygget i lag af forskellige lavastrømme (basalt) vekslende med tynde lag af aske (tuf), som er blæst ud fra vulkanerne og drysset ned over lavaen fra tidligere og større udbrud. Læs mere

Uge 27, 2008

Hizb ut-Tahrir arbejder for oprettelsen af den islamiske stat (Kalifatet) ledet af en religiøs leder (Kalif)

Hizb ut-Tahrir (Arabisk: حزب التحرير;, Befrielsespartiet) er et internationalt sunniislamistisk politisk parti, hvis mål er at skabe et panislamisk kalifat. Partiet blev stiftet i 1953 i Jerusalem af den retslærde sheikh Taqiuddin an-Nabhani. Partiets øverste ledelse holder i dag til i Jordan.

Hizb ut-Tahrir arbejder for, hvad de ser som en forening af alle muslimer under et islamisk styre (kalifat), fjernelse af al vestlig indflydelse i den islamiske verden (Dar al-Islam) og et liv efter, hvad de anser som den rette islamiske levemåde. Dette indebærer, at alle livets anliggender skal styres efter islamiske love, sharia, og hvor livsperspektivet skal bestemmes efter religiøse forskrifter om, hvad der er legalt og illegalt (Halal og Haram).

I forlængelse af dette har Hizb ut-Tahrir opfordret muslimer til at vælte deres regeringer og kaldt til hellig krig, jihad, mod Israel og resten af Vesten. Partiet har udtrykt, at det opfatter selvmordsbomber som "legitime martyrhandlinger". Læs mere

Uge 28, 2008

Berlins udformning

Berlin er hovedstaden i Tyskland og hjemsted for den tyske regering og parlament. Tillige er Berlin en af Tysklands 16 delstater. Delstaten og byen Berlin er helt omgivet af delstaten Brandenburg og ligger ved floden Spree i det østlige Tyskland blot 70 kilometer fra den tysk-polske grænse. Byen havde i november 2007 et indbyggertal på 3.415.742.

Byen har i løbet af sin meget omskiftelige status og tilværelse spillet en stor rolle i mange verdenshistoriske begivenheder og er efter genforeningen igen blevet et af de vigtigste kulturelle og politiske centre i Europa. Udover at være et centralt og vigtigt trafikknudepunkt har byen også utallige verdensberømte kulturelle institutioner samt førsteklasses forskningscentre og universiteter. Byen er et af de mest besøgte turistmål i Europa, og har i de seneste år oplevet en stigende interesse fra især danske turister og lejlighedskøbere.

Berlin har været hovedstad for kurfyrstendømmet Brandenburg, for kongeriget Preussen (1701-1918), for det Tyske kejserrige (1871-1918), for Weimarrepublikken (1919-1933), for Nazi-Tyskland (1933-1945) og for DDR (1949-1990 kun den østlige del). Siden genforeningen den 3. oktober 1990 er Berlin igen hele Tysklands hovedstad, men bybilledet er stadig præget væsentligt af de 45 år, hvor Berlins østlige og vestlige del udviklede sig uafhængigt af hinanden. Læs mere

Uge 29, 2008

In Flames optræder i Studentersamfundet i Trondheim, Norge.

In Flames er et melodisk dødsmetal-band, som blev dannet af guitaristen Jesper Strömblad i 1990 i Göteborg, Sverige. Sammen med bandene At the Gates og Dark Tranquillity var In Flames med til at udvikle genren, der senere blev kendt som melodisk dødsmetal eller Göteborg-lyden.

På de første tre albums havde bandet en ret varierende besætning, hvor et større antal studiemusikere også bidrog, men ved udgivelsen af Colony blev medlemsopstillingen stabil. Ved publiceringen af det sjette album Reroute to Remain viste bandet en ny musikstil, der bevægede sig længere væk fra melodisk dødsmetal, og den fik flere inkarnerede metal-fans til at holde op med at lytte til dem. Men i stedet begyndte andre at lytte mere til dem, hvilket øgede deres salgstal. Til dato har bandet solgt over 2 millioner albums og udgivet ni studiealbums, hvoraf det nyeste er A Sense of Purpose, som udkom i april 2008.

In Flames har været nomineret til tre Grammiser, (den svenske udgave af en Grammy Award) og vandt i 2004 en Grammis i kategorien "Årets hårdrock" med albummet Soundtrack To Your Escape. Deres ottende album Come Clarity bragte dem endnu en Grammis i samme kategori som det forrige. Læs mere

Uge 30, 2008

Michael "Kyllingen" Rasmussen i den prikkede bjergtrøje

Tour de France (på fransk Le Tour de France og på dansk også Frankrig Rundt) er verdens største cykelløb, som køres hver sommer i Frankrig i juli måned med start på en lørdag. Det tre uger lange løb betragtes som en af de hårdeste og mest prestigefyldte konkurrencer inden for cykling og sport generelt.

Tour de France blev første gang kørt i 1903. Til at begynde med var det samlede klassement et løb på tid, som det også er tilfældet i dag. Fra 1905 til 1912 brugte man et pointsystem til at beregne den samlede stilling. Vinderen af en etape fik 1 point, nummer to fik 2, osv. Den førende rytter var så den, der havde færrest point.

I 1913 gik man tilbage til at køre på tid, hvor placeringerne er et resultat af de enkelte rytteres tidsforskel til den førendes samlede tid. På en måde er det såre simpelt, men samtidigt også det der gør det så fascinerende. De enkelte rytteres styrker og svagheder, bliver omsat til håndgribelige sekunder; uret tikker og viser ingen nåde. Læs mere

Uge 31, 2008

Schloss Vaduz

Vaduz er hovedstad i fyrstendømmet Liechtenstein i Centraleuropa og residens for Liechtensteins fyrste. Vaduz er dog ikke Liechtensteins største by, idet nabobyen Schaan har flere indbyggere.

Byen, der har 5.203 (2006) indbyggere, er beliggende ved Rhinen og kendt for sine kunstmuseer og som finansielt centrum. Vaduz og dets opland er præget af generel velstand, idet landet er rigt og meget af rigdommen er centraliseret omkring hovedstaden. I 2006 var godt 8.500 beskæftiget i byen, hvis finanssektor udgør største enkeltstående branche.

Over halvdelen af byens befolkning stammer ikke fra Liechtenstein, men er blandet af indvandrere fra centraleuropæiske lande samt fra det sydøstlige Europa og Tyrkiet. Den dominerende religion er katolicismen, og byen er hovedsæde for Vaduz ærkebispedømme. Fortschrittliche Bürgerpartei har siden januar 2007 siddet på magten i byen i den 12 mand store kommunalforsamling. Fyrstesædet er beliggende i Vaduz med residensslottet Schloss Vaduz. Læs mere

Uge 32, 2008

Perus flag

Peru er et land i det vestlige Sydamerika. Landet grænser op til Ecuador og Colombia mod nord, Brasilien mod øst, Bolivia mod sydøst, Chile mod syd og Stillehavet mod vest. Det peruvianske territorium var hjemsted for Norte Chico-civilisationen, én af de ældste i verden, og Inkariget, den største stat i præcolumbiansk Amerika. Det spanske imperium erobrede regionen i det 16. århundrede og etablerede et vicekongerige, som omfattede det meste af landets sydamerikanske kolonier. Efter uafhængigheden i 1821 har Peru gennemgået perioder med politisk uro og skattekriser og perioder med stabilitet og økonomisk opsving. Peru er en repræsentativt demokratisk republik inddelt i 25 regioner. Landets geografi varierer fra tørre områder ved Stillehavets kyst til Andesbjergenes bjergtinder og Amazonområdets tropiske skove. Det er et u-land med et middelt HDI-index med omkring 40% af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Landets vigtigste erhverv er fra en økonomisk betragtning landbrug, fiskeri, minedrift og fabrikation af produkter som tekstiler. Den peruvianske befolkning, der er anslået til 28 millioner, er multietnisk og består af indfødte folk, europæere, afrikanere og asiater. Spansk er det mest udbredte sprog, selv om et betydeligt antal peruanere taler quechua og andre indfødte sprog. Denne blanding af kulturelle traditioner har resulteret i en bred variation af udtryk på områder som kunst, mad, litteratur og musik. Læs mere

Uge 33, 2008

Daniel i løvekulen

Daniels Bog er en af bøgerne i Det Gamle Testamente i Bibelen og en kilde til jødernes historie i perioden under det babyloniske fangenskab. Bogen er opkaldt efter Daniel, og placeret i Skrifterne i den jødiske Tanakh og som et profetisk skrift i Det Gamle Testamente, og er opdelt i to adskilte dele. Kapitel 1-6 indeholder historien om Daniel, som føres i eksil i Babylon sammen med sine tre venner, for at de kan blive undervist i babylonisk sprog og kultur. Daniel bliver på grund af sine strålende evner rådgiver for den daværende konge, Nebukadnesar II, som regerede 605-562 f. Kr., og det beskrives, hvordan Daniel senere bliver smidt i løvenkulen, men overlever. Anden del, kapitel 7-12, består af fire syn i form af Daniels drømme, som indeholder forskellige fremtidssyner og hans apokalyptiske profetier.

Kapitel 11 i Daniels Bog har været genstand for store diskussioner og uenigheder blandt bibelfortolkere. Kapitlet indeholder i detaljer beretningen om de historiske begivenheder i Palæstina fra Daniels tid, som dateres til 586 f.Kr. hvor jøderne blev ført i eksil til Babylon, og frem til det Makkabæiske oprør, omkring 165 f.Kr. Mange har foreslået at Daniel Bog er et fingeret historisk skrift fra 165 f.Kr., som giver sig ud for at være meget ældre og profetisk. I modstrid med dette fastholder andre at det er Guds åbenbarede ord Daniel talte og fastholder dermed den ældre datering.

Bogen er den eneste bog i Bibelen, foruden Ezras Bog, som delvist er skrevet på aramaisk, hvilket er Dan 2,4-7,28, resten er skrevet på hebraisk. Daniels Bog har store ligheder med Ezekiels Bog og Johannes' åbenbaring idet alle tre bøger har apokalyptisk indhold. Læs mere

Uge 34, 2008

Selvportræt fra 1912

Egon Schiele (12. juni 1890 i Tulln i Østrig - 31. oktober 1918 i Wien) var den østrigske maler, som i sin eftertid regnedes blandt de største figurative malere tidligt i 1900-tallet. Blandt værkerne findes en stor del intense selvportrætter. Hans figurer er sædvanligvis vinde og skæve, noget som gør ham til en repræsentant for ekspressionismen. Hans intense og korte liv og malestil gjorde ham også til et ikon blandt tidens bohemer.

Schiele blev født i Tulln an der Donau, en lille by omtrent 40 km nordvest for Wien, hvor faren var stationsmester. Byen spillede en vigtig rolle i datidens Østrig-Ungarn som trafikknudepunkt til og fra Bøhmen, og jernbanen blev anset som fremtidens kommunikationsmiddel, særlig for varetransporten og var et symbol på industrialiseringen. Opvæksten var præget af farens tiltagende galskab og tidlige død; han døde af syfilis da Schiele var 15 år. Dette kan have sat det alvorlige og lidt dystre præg i både Schieles strøg og farver i årene fra ca. 1909 til 1915.

Faren Adolf mistede stillingen ved jernbanen allerede i 1902 på grund af "mentale forstyrrelser", og familien boede i Krems efter 1901 og flyttede i 1904 til Klosterneuburg, midt mellem Wien og Tulln. Her gik han på en skole drevet af Stift Klosterneuburg, hvor hans tegnelærer Ludwig Strauch støttede og opmuntrede Schieles kunstneriske talent. Fra Klosterneuburg foreligger der en række skitser af byens arkitektur og prospekter af byen malet som akvareller. Måden han håndterede denne teknik på, viste hans talent. Læs mere

Uge 35, 2008

Århus Domkirke set fra Store Torv

Århus er Danmarks næststørste by med 237.551 indbyggere i selve byen på 91 km² (2008). I Århus Kommune bor 300.000 indbyggere (pr. 28. august 2008). Århus ligger i Østjylland ved Århus Bugt. Århus fik købstadsrettigheder 2. juli 1441. Byens navn kommer af det olddanske Ārōs "Åens Munding". Århus Centrum befinder sig i en ådal ved Århus Å med adskillige bydele placeret på bakker omkring ådalen. Byens mange forstæder befinder sig både i højt- og lavtliggende terræn. Ikke langt fra bymidten findes skove i bakketerræn Riis Skov og Marselisborg Skov, som traditionelt benyttes til udflugter. Mod vest i ådalen ligger Brabrand Sø og Årslev Engsø, ligeledes populære udflugtsmål for storbyens indbyggere. I østlig retning er der udsigt over Århus Bugt og halvøen Mols, ligesom Kattegat-øerne Samsø og Tunø kan øjnes i klart vejr. Indbyggerne kaldes århusianere. Århusiansk er adjektivet til Århus og samtidig navnet på den stedlige dialekt (væsentligst rigsdansk med mere eller mindre udtalt østjysk tonefald). Læs mere

Uge 36, 2008

Med den blå A-knap kan man aktivere Marios forskellige hop, og den analoge styrepind gør det muligt at bestemme hvilken retning Mario skal gå

Super Mario 64 (スーパーマリオ64 Sūpā Mario Rokujūyon) er et platformspil til Nintendo 64. Det blev udgivet i Japan 23. juni 1996, i Nordamerika 29. september 1996 og i Europa 1. marts 1997. Sammen med Pilotwings 64 var det en af lanceringstitlerne til den dengang nye spillekonsol. Spillet har solgt over elleve millioner eksemplarer i alt, og 25. september 2007 var det syvendebedst sælgende computerspil i USA. Super Mario 64 var det første 3D-platformspil i Mario-serien og etablerede med det en ny arketype til genren, i lighed med hvad Super Mario Bros. gjorde med todimensionale sideskrollende platformspil. Spillet er blevet hyldet som "revolutionærende" og efterlod sig en indflydelse på 3D-spildesignet, delvist for sin dynamiske brug af kamerasystemet og implementeringen af analogkontrolleren. I overgangen fra 2D til 3D erstattede Super Mario 64 de traditionelle lineære baner med vidtstrakte verdener, hvor spilleren må fuldføre adskillige og diverse opgaver med vægtning til fordel for udforskning. I dette klarede spillet at bevare følelsen af tidligere Mario-spil, med flere elementer og figurer fra tidligere spil i serien. Det er hyldet af mange kritikere og fans som et af de bedste computerspil nogensinde. Læs mere

Uge 37, 2008

Det officielle NASA-emblem for programmet

Rumfærge-Mir-programmet var et rumprogram i samarbejde mellem Rusland og USA, der involverede amerikanske rumfærgeflyvninger til den russiske rumstation Mir, russiske kosmonauter på rumfærgerne og amerikanske astronauter, der deltog i langvarige ekspeditioner om bord på Mir. Programmet, der nogle gange kaldes Fase Et (Phase One), var tænkt som en chance for USA til at lære af russernes erfaring med langvarige ophold i rummet, og til at forme en samarbejdsånd mellem de to nationer og deres respektive rumfartsorganisationer NASA og RKA. Programmet skulle bane vejen for flere samarbejdsprojekter i rummet, specifikt Fase To i projektet, bygningen af Den Internationale Rumstation. Projektet, der blev offentliggjort i 1993 og med sin første mission i 1994, fortsatte indtil sin planlagte afslutning i 1998 og bestod af elleve rumfærgemissioner, en delt Sojuzflyvning og næsten 1.000 dage i rummet for amerikanske astronauter fordelt over syv ekspeditioner. Under fire-årsprogrammet udførtes mange ting for første gang i rumflyvningens historie, blandt andet den første amerikanske astronaut, der blev opsendt i en Sojuz-kapsel, det største rumskib, der havde fløjet i rummet på sin tid, og den første amerikanske rumvandring i en russisk Orlan-rumdragt. Læs mere

Uge 38, 2008

Libyens nationalvåben

Libyen er et land i Nordafrika. Det ligger med middelhavskysten i nord, og grænser mod Egypten i øst, Sudan i sydøst, Tchad og Niger i syd, og Algeriet og Tunesien i vest. Libyen er med sine 1,8 millioner km² Afrikas fjerdestørste land målt i areal, og det 16. største i verden. Af Libyens 5,7 millioner indbyggere bor 1,7 millioner i hovedstaden Tripoli. Landet er traditionelt inddelt i Tripolitanien, Fezzan og Cyrenaika. Libyen har tredjestørste BNP (KKP) pr. indbygger i Afrika, kun Seychellerne og Sydafrika har højere. En vigtig årsag til dette er landets store oliereserver, samt lav befolkningstal. Libyen bliver ledet af Muammar al-Gaddafi, hvis udenrigspolitik ofte har bragt ham i konflikt med den vestlige verden og andre afrikanske landes regeringer. Libyen har imidlertid opgivet sit atomvåbenprogram i 2003, og Libyens relationer til omverdenen er for tiden mindre betændt. Libyens flag er det eneste nationalflag i verden med kun én farve og uden nogen form for mønster, symboler eller andre detaljer. Læs mere

Uge 39, 2008

Seneste årtiers klimaændring

Klimaændringer er variationer af Jordens globale eller regionale klima over en tidsperiode. En klimaændring indebærer at "gennemsnitsvejret" over tid ændrer karakter, f.eks. mere eller mindre nedbør, lavere eller højere temperaturer, mere eller mindre vind eller lignende. Sådanne forandringer kan have eksterne årsager som f.eks. ændringer i Jordens bane omkring Solen, meteornedslag, eller ændret solaktivitet. De kan også forårsages af interne processer på Jorden som f. eks store vulkanudbrud. Det er meget som tyder på at menneskelig aktivitet i det senere årtier har forårsaget klimaændring. I de senere år, særligt i forbindelse med miljøpolitik, er begrebet "klimaændring" derfor ofte blevet brugt til specifikt som reference til netop disse moderne temperaturstigninger. Jordens klima er ikke en statisk størrelse, klimaændringer har derfor fundet sted adskillige gange i planetens historie. I flere hundrede millioner år har klimaet fx været meget varmere end det er i vor tid, bl.a. har polerne været isfri. For omkring 50 millioner år siden begyndte klimaet at blive koldere; isen blev permanent ved sydpolenAntarktis for 30 millioner år siden, og for 5 millioner år siden også i Arktis. De seneste 2,5 millioner år har været domineret af stadige istider. Læs mere

Uge 40, 2008

Tysklands flag

Tysklands flag er en vandret delt trikolore i farverne sort over rødt over gult. Den gule farve omtales på tysk som "guld" og skal være en mørk gul-gylden farvetone. Det er i størrelsesforholdet 3:5. Den sort-rød-gule trikolore blev introduceret under Martsrevolutionen i midten af det 19. århundrede, hvor det kortlivede Frankfurtparlament (1848-50) foreslog dette flag til et forenet og demokratisk Tyskland. Med dannelsen af Weimarrepublikken efter 1. verdenskrig blev trikoloren indført som nationalflag i Tyskland. Efter 2. verdenskrig blev flaget både udpeget som Vest- og Østtysklands flag. De to flag var identiske indtil 1959, da der blev tilføjet socialistiske symboler til det østtyske flag. Siden genforeningen 3. oktober 1990 er den sort-rød-gule trikolore igen blevet Tysklands flag. Det tyske flag har ikke altid benyttet sorte, røde og gyldne farver. Efter den preussisk-østrigske krig i 1866 indførte det preussisk-dominerede nordtyske forbund en sort-hvid-rød trikolore som sit flag. Dette flag blev senere det Tyske kejserriges flag og benyttet fra Tysklands forening i 1871 til 1918. Sort, hvid og rød blev genintroduceret som de tyske nationalfarver ved skabelsen af Nazi-Tyskland i 1933. Farveordningen med sort-rød-guld og sort-hvid-rød har spillet en vigtig rolle i Tysklands historie og har haft forskellige betydninger. Det moderne flags farver er forbundet med det republikanske demokrati, der blev skabt efter 2. verdenskrig og har repræsenteret den tyske forening og frihed, men også det tyske folks personlige frihed. Læs mere

Uge 41, 2008

Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft (27. april 1759 - 10. september 1797) var en britisk feminist, forfatter og filosof. I løbet af sin korte karriere skrev hun romaner, afhandlinger, en rejseskildring, en bog om den Den Franske Revolutions historie og en børnebog. Hun drev desuden en pigeskole og skrev Thoughts on the education of daughters (Tanker om døtres uddannelse). Hun er bedst kendt for sin bog A Vindication for the Rights of Women (Et forsvar for kvindernes rettigheder, udkom første gang på dansk 1801-1802), hvor hun argumenterede for at kvinden ikke fra naturens hånd er underlagt manden, men at det kan virke sådan på grund af manglende uddannelse. Hun mente derfor at kvinder og mænd burde have de samme økonomiske, politiske og sociale rettigheder. Hun argumenterede for at mænd og kvinder burde blive behandlet som fornuftsvæsener og forestillede sig et samfund baseret på denne fornuft. Blandt det store publikum og specielt blandt feminister har Wollstonecrafts liv fået større opmærksomhed end hendes tekster på grund af hendes ukonventionelle og ofte stormomsuste personlige forhold. Efter to vanskelige forhold til Henry Fuseli og Gilbert Imlay giftede hun sig i 1797 med filosoffen William Godwin og blev mor til Mary Shelley, den senere forfatter til Frankenstein. Hun døde i barselseng 38 år gammel og efterlod sig flere ufærdige manuskripter. Læs mere

Uge 42, 2008

Rubisco er det mest udbredte enzym på jorden

Enzymer er biomolekyler, der katalyserer (dvs. forøger hastigheden af) kemiske reaktioner. Næsten alle enzymer er proteiner. I enzymatiske reaktioner kaldes molekyler i begyndelsen af processen substrater, og enzymet omdanner substraterne til forskellige molekyler kaldet produkter. Næsten alle processer i en celle behøver enzymer for at kunne forløbe tilstrækkelig hurtigt. Eftersom enzymer er ekstremt selektive angående deres substrater og kun forøger hastigheden af nogle få reaktioner blandt mange mulige, bestemmer det sæt af enzymer, der er syntetiseret i en celle, hvilken stofskiftevej, der indtræffer i cellen. Enzymer virker, ligesom alle andre katalysatorer, ved at sænke aktiveringsenergien (Ea eller ΔG) for en reaktion, hvilket dramatisk forøger reaktionshastigheden, så den i de fleste tilfælde er millioner af gange hurtigere end hastigheden for sammenlignelige ikke-katalyserede reaktioner. Ligesom andre katalysatorer bliver enzymer ikke forbrugt i den reaktion, de katalyserer, og ej heller forandrer de dens kemiske ligevægt. Enzymer adskiller sig dog fra andre katalysatorer ved at være langt mere specifikke og er kendt for at katalysere omkring 4.000 biokemiske reaktioner. Nogle få RNA-molekyler kaldet ribozymer katalyserer ligeledes reaktioner, hvoraf et yderst vigtigt eksempel er nogle dele af ribosomet. Syntetiske molekyler kaldet kunstige enzymer udviser også enzymlignende katalysatoreffekt. Læs mere

Uge 43, 2008

Metallica til koncert i London, 2003. Fra venstre til højre: Robert Trujillo, Kirk Hammett, Lars Ulrich, James Hetfield.

Metallica er et amerikansk heavy metal-band, som blev dannet i 1981 i Los Angeles, Californien. Metallicas originale medlemmer bestod af trommeslager Lars Ulrich, rytmeguitarist og vokalist James Hetfield, lead guitarist Dave Mustaine, og bassist Ron McGovney. De to sidstnævnte blev senere smidt ud af bandet til fordel for Kirk Hammett og Cliff Burton. Fyringen af Mustaine resulterede i en kamp mellem ham og Metallica. I september 1986 kom Metallicas turnébus ud af kontrol og drejede rundt, hvilket forårsagede at Burton blev mast under bussen og dræbt. Jason Newsted afløste ham cirka to måneder senere. Newsted forlod bandet igen i 2001 og blev erstattet af Robert Trujillo i 2003. Metallicas tidlige udgivelser indeholdt tempofyldte, instrumentale og aggressive numre, der placerede dem som en af the "Big Four," (~de fire store) af thrash metal-genren sammen med Slayer, Megadeth og Anthrax. Læs mere

Uge 44, 2008

Brevdue med den karakteristiske ring om højre ben

Brevduen tilhører racen af tamduer (Columba domesticus), der har sin oprindelse i klippeduen (Columba livia). Brevduen har som følge af intensivt og målrettet avlsarbejde udviklet en ekstrem orienteringsevne og udholdenhed samt en lige så stærk drift til altid at vende tilbage til sin mage og redeplads. Brevduen har gennem historien været benyttet som budbringer, og kan medføre meddelelser på let papir eller lignende over lange afstande i en specialbeholder, der enten er fastgjort til brevduens ben eller bæres i en sele som en lille rygsæk. Mest kendt er brevduen dog i kapflyvningssammenhænge, hvor den kan tilbagelægge flyvestrækninger på op til typisk 1.200 kilometer - længere kapflyvninger forekommer, og den kan flyve med en gennemsnitshastighed på mellem 60 og 80 km/t alt efter vejrforholdene. Ved gunstige vejrforhold er der målt hastigheder på op mod 120 km/t. Brevduens overlegne orienteringsevne har givet anledning til mange diskussioner og teorier blandt biologer og forskere, og menes bl.a. at bero på en kombination af den magnetiske sans, stedsansen og synssansen. Nogen endelig teori eller forklaring er man dog endnu ikke kommet frem til. Læs mere

Uge 45, 2008

Grover Cleveland

Grover Cleveland (18. marts 183724. juni 1908) var både den 22. og 24. amerikanske præsident. Cleveland er den eneste præsident, der har siddet i to adskilte perioder (1885–1889 og 1893–1897). Han opnåede det største samlede stemmeantal i tre præsidentvalg — i 1884, 1888 og 1892, men blev ikke valgt i 1888 på grund af for få valgmandsstemmer. Han var den eneste demokrat, der opnåede valg til præsident i den republikansk-dominerede æra fra 1860 til 1912. Clevelands beundrere har rost ham for hans ærlighed, uafhængighed, integritet og hans arbejde for principperne inden for klassisk liberalisme. Som leder af bourbondemokraterne var han modstander af imperialisme, skatter, subsidier og inflationspolitik, men som reformator arbejdede han også mod korruption og vennetjenester. Nogle af Clevelands handlinger skabte kontroverser, selv i hans eget parti. Hans indblanding i Pullman-strejken i 1894 for at holde jernbanen i gang gjorde fagforeningerne vrede, og ved sin støtte til guldstandarden og modstand mod "fri sølv" (retten til at få lavet mønter af sølvfund) skubbede han landbrugsfraktionen af demokraterne fra sig. Ydermere beklagede kritikere sig over, at han ikke havde den store fantasi, og at han virkede handlingslammet under nationens økonomiske kriser—økonomisk depression og strejker—i hans anden præsidentperiode. På trods af dette har han i eftertiden fået et ry som en ærlig og karakterfast mand. Læs mere

Uge 46, 2008

Et spil floorball

Floorball er en holdsport i hockeyfamilien med 5 udespillere og en målmand på hvert hold, som spilles med stave og plastikbold på en indendørsbane med 50 cm høje bander. Kampe spilles i tre perioder af 20 minutter. Sporten organiseres i Danmark af DaFU og på internationalt plan af IFF. Der er over 270.000 (2007) registrerede floorballspillere på verdensplan. I Danmark kaldes den bedste række for herrer UMBRO-Ligaen og dameligaen ligeså. Hvert år spilles der desuden en EuroFloorball Cup for klubhold, og derudover er der verdensmesterskaber hvert andet år på henholdsvis herre- og damesiden. Sporten er meget ny sammenlignet med eksempelvis fodbold og er derfor i stadig udvikling. De grundliggende regler stammer dog tilbage fra 1979, hvor den første floorballklub i verden blev grundlagt. Disse blev først nedskrevet i 1981 som officielle regler til kampe. Læs mere

Uge 47, 2008

Kort over De dansk-vestindiske øer

De dansk-vestindiske øer var en dansk koloni i Caribien bestående af øerne Sankt Thomas, Sankt Jan (eng. Saint John) og Sankt Croix. Det danske selskab Vestindisk-guineisk Kompagni annekterede de to ubeboede øer Skt. Thomas i 1672 og Skt. Jan i 1718. I 1733 blev Skt. Croix købt fra det franske vestindiske kompagni. De tre øer blev i 1754 solgt til kongen af Danmark-Norge. Dansk Vestindien var besat af Storbritannien i perioden 1802–1803 og 1807–1815 i forbindelse med Englandskrigene. Hensigten med den danske kolonisering i Vestindien var at udnytte den lønsomme trekantshandel, som gik ud på at eksportere skydevåben og andre industrivarer til Afrika i bytte med slaver, som derefter blev fragtet til øerne i Vestindien for at bemande sukkerplantagerne. Læs mere

Uge 48, 2008

Adolf Hitler

Adolf Hitler (20. april 1889 i Braunau am Inn, Østrig-Ungarn30. april 1945 i Berlin, Tyskland) var en tysk politiker og senere diktator. Fra 1921 var han "fører" for Det nationalsocialistiske tyske Arbejderparti, fra 1933 rigskansler og fra 1934 "fører og rigskansler" og dermed på en gang regeringchef og statsoverhoved for Nazi-Tyskland, af nazisterne kaldt "det tredje rige". Han var østriger af fødsel, men flyttede til Tyskland i 1913 og blev tysk statsborger i 1932, hvor han efter at have deltaget i 1. verdenskrig engagerede sig aktivt i politik for Deutsche Arbeiterpartei, der senere blev til NSDAP. Ved brug af propaganda og karismatisk tale appellerede han især til arbejder- og middelklassens følelse af afmagt i en økonomisk problematisk periode, og henvendte sig samtidig til de store nationalistiske, antisemitiske og antikommunistiske bevægelser og strømninger, der var til stede i Weimarrepublikken. Læs mere

Uge 49, 2008

Hovedindgangen til det primære tempel set fra øst

Angkor Wat er et tempelkompleks ved Angkor, Cambodja, der ligger nogle få kilometer nord for den moderne by Siem Reap. Templet er bygget for kong Suryavarman 2. i begyndelsen af det 12. århundrede som hans statstempel og hovedstad. Som det bedst bevarede tempel i området er det det eneste tempel, der har bibeholdt sin religiøse betydning op til vores dage, først som hinduistisk tempel indviet til Vishnu siden som buddhistisk tempel. Templet anses for det arkitektoniske højdepunkt for den klassiske Khmerkultur. Angkor Wat kombinerer to grundformer af Khmertempler: tempelbjerget og det senere galleritempel. Det er designet til at repræsentere bjerget Meru, der er hjemsted for guddommene i hinduismen. Inden for en voldgrav og en ydre mur på 3,6 km er der tre gallerier, hver hævet over det forrige med fem store tårne i et kryds i centrum. Betydningen af at templet, i modsætning til de fleste andre templer i området er vendt mod vest, strides lærde om. Templet har undergået en omfattende restaurering siden dets "genopdagelse" i 1857 og det er generelt beundret for dets storslåethed og harmonien i dets arkitektur, samt den omfattende udsmykning med basrelieffer med religiøse fortællinger og talrige devaer (venlige guddomme), asuraer (dæmoniske guddomme) og apsaraer (nymfer). Det er et symbol for Cambodja og optræder i landets flag og er landets største turistattraktion. Læs mere

Uge 50, 2008

Yggdrasil i islandsk manuskript

Nordisk kosmologi er det religiøse verdensbillede, som kommer til udtryk i den nordiske religion. Ingen af kilderne tegner et specielt klart billede af kosmologien, men de peger alligevel på et generelt helhedsbillede. De beskriver en verden, der er delt mellem forskellige overnaturlige magter. Og læst i sammenhæng viser de mange myter et overordnet kronologisk forløb, som strækker sig fra verdens begyndelse og egentlige skabelse, over urtidens mytologiske begivenheder, til verdens undergang i Ragnarok og efterfølgende nyskabelse. Ifølge Snorres, forfatteren til den Yngre Edda, var verden delt i 9 heimar (bosteder) som er placeret i tre forskellige niveauer. De blev skabt af Odin, Vile og Ve ud af urjætten Ymers krop. Hver af disse verdner var et af de mytologiske væsners (vætter) æts hjemland; Asgård var fx gudeslægten asernes hjemland. Myterne fortalte således både om et kosmisk rum og en kosmisk tid. Den vigtigste skillelinje i verden var skellet mellem kultur og natur; verden, som den så ud i myterne, var skabt af guderne, ikke ud af intet, men ud fra det oprindelige naturlige materiale; en begivenhed, der gav den en ny og kvalitativt bedre form. Der var ingen almægtige kræfter i denne verden; guderne var blot dominerende, og kunne udelukkende holde naturkræfterne i skak i kraft af deres større magt og kløgt. Disse naturkræfter blev repræsenteret af jætterne. Indtil kaosuhyrerne brød løs og den kosmologiske orden brød sammen, var det muligt at opretholde magtbalancen mellem de guddommelige væsner; når det skete Ragnarok ville blive sat i gang. Læs mere

Uge 51, 2008

Kort over Eurozonen markeret med mørkeblå farve og EU-lande uden euro markeret med en noget lysere blå farve

Eurozonen er et fællesnavn for det område som består af de lande som har dannet en valutaunion og dermed indført euroen som valuta. Den Europæiske Centralbank er ansvarlig for pengepolitikken inden for euroområdet. Euroen blev skabt som elektronisk valuta på finansmarkedet allerede i 1999, men blev først indført som fysisk valuta i 2002. Foruden de tolv EU-lande som da deltog i eurosamarbejdet, indførte også lilleputstaterne Monaco, San Marino og Vatikanstaten euroen som valuta gennem specielle valutaaftaler. I praksis gik også Andorra, Kosovo og Montenegro over til den nye valuta. Disse lande udgjorde således den oprindelige eurozone. Siden da er området blevet udvidet til at omfatte Slovenien fra 1. januar 2007 og Cypern og Malta fra 1. januar 2008. Slovakiet kommer til at indføre valutaen 1. januar 2009 og antallet af EU-lande indenfor eurozonen kommer da til at komme op i seksten. På længere sigt er det meningen at alle EU-lande også skal indgå i eurozonen. Danmark og Storbritannien er rigtignok blevet undtaget fra reglen om at indføre den fælles valuta. For at indføre euroen skal visse krav alligevel opfyldes, de såkaldte konvergenskriterier. Eurozonen udgør i dag en af verdens største økonomier, afhængig af hvordan kursen står mellem den amerikanske dollar og euroen. Desuden ventes euroområdets økonomiske størrelse at vokse kraftigt i de kommende år, først og fremmest på grund af den fortsatte udvidelse af zonen. Læs mere

Uge 52, 2008

[[Fil:|120x160px|link={{{3}}}|Eksamenslæsning]]

Almen studieforberedelse er et nyt tværfakultært gymnasiefagSTX-uddannelsen. Et AT-undervisningforløb er et forløb, hvor et emne, et historisk nybrud eller andet, skal behandles af mindst to fag fra mindst to forskellige gymnasiale fakulteter: (naturvidenskabeligt, humaniora eller samfundsvidenskabeligt). Læs mere