Turisme i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rosenborg Slot i København.

Turisme i Danmark består hovedsageligt af folk fra de omkringliggende lande især Tyskland efterfulgt af Sverige, Norge og Holland.

UNWTOs Verdens Turist Rank viser at Danmark havde 8,7 millioner besøgende i 2010. Det totale antal af overnatninger i Danmark har været lidt faldende i 2011.[1][2]

Danmark har mange sandstrande, der især tiltrækker tyske turister. Svenske og norske turister kommer oftere for at besøge den relativt store og livlige by København, mens mange unge skandinavere kommer efter Danmarks billige og let tilgængelige øl, vin og spiritus.

Som Europa ældste kongerige og hjemland for H.C. Andersen er Danmarks ofte blevet markedsført som et "eventyrland". Udtrykket er så indgroet, at det stadig bliver brugt i internationale nyhedsindslag, især når nyheden modsiger dette billede som ved optøjerne i 2006 i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset eller Muhammed-tegningerne.

Turister og økonomi[redigér | redigér wikikode]

I 2013 blev der brugt 87,2 mia. kr af turister i Danmark, hvoraf 51,5 mia. blev brugt af danskere og 35,7 mia. kr kom fra udenlandske turister. Der blev foretaget 44,6 mio. overnatninger dette år, hvor af 22,9 mio. var danskere og 21,8 var udlændinge. Over halvdelen af alle udenlandske overnatning i Danmark i 2013 var personer fra Tyskland, mens Norge og Sverige stod for omkring 10 % hver.[3][4]

I 2013 slog de 50 mest besøgte attraktioner rekord med 24,4 millioner besøgende, hvilket var en fremgang på 8,4 %.[5]

Markedsføringen af Danmark som turistdestination bliver udført af VisitDenmark, der er tilknyttet Erhvervs- og Vækstministeriet.[6]

København og Sjælland[redigér | redigér wikikode]

I 2004 havde Storkøbenhavn 136 hoteller med i alt 4,9 millioner overnatninger. I 2012 lagde 372 krydstogtskibe til i Københavns Havn med omkring 840.000 passagerer.

Blandt de største attraktioner i byen er Tivoli, som er landets mest besøgte attraktion, Christiania og Den Lille Havfrue. I en undersøgelse af Berlingske Tidende i juli 2008 blev Den Lille Havfrue listet som den mest populære turistattraktion i København.[7] Som landets hovedstad har byen også et rigt kulturliv og mange museer. Nationalmuseet rummer bl.a. Guldhornene og Solvognen. Byen rummer også flere prisvindende restauranter, heriblandt Noma, der er blevet kåret som verdens bedste restaurant flere gange.

Omkringliggende områder[redigér | redigér wikikode]

Kronborg i Helsingør er berømt for at være stedet for Shakespeares Hamlet Slottet er desuden på UNESCO's Verdensarvsliste, ligesom Roskilde Domkirke. I Roskilde findes også Vikingeskibsmuseet, der rummer flere velbevarede vikingeskibe. En betydelig mængde turister rejser også til Danmark for at deltage i Roskildefestivalen.

Sydsjælland, Lolland, Falster og Møn[redigér | redigér wikikode]

På grund af den korte afstand til Tyskland er Sydsjælland og naboøerne et af de mest populære steder for turister i Danmark. Sydsjælland har bl.a. BonBon-Land og Vordingborg Slot. På Møn er Møns Klint og det tilhørende GeoCenter og Liselund Slot nogle af attraktionerne foruden de mange sandstrande. Lolland-Falster har bl.a. Knuthenborg Safaripark og Middelaldercentret, der har ry for at være det mest autentiske sted for middelalder i Europa.[8] Begge øer har også mange sandstrande og sommerhusområder, hvoraf området omkring Marielyst er et af de mest velbesøgte. De er færgeforbindelse til Tyskland med Rødby−Puttgarden på Lolland og Gedser−RostockFalster. Øerne har begge mange tyske turister grundet den tæt placering.

Bornholm[redigér | redigér wikikode]

Øen Bornholm i Østersøen syd for Sverige har flere forskellige attraktioner som inkluderer klippelandskaber, maleriske byer og sandstrande. Blandt disse byer er Gudhjem, Allinge-Sandvig, Svaneke og Rønne. På Hammerknuden findes ruinerne af den før så mægtige borg Hammershus, der er en af Europas største fæstninger. Fra Køge syd for København afgår der færger, ligesom det er færgeforbindelse fra Ystad i Sverige og fra Rügen i det nordøstlige Tyskland og Kołobrzeg og Świnoujście i nordvest Polen. Det er også muligt at flyve til Bornholms Lufthavn i Rønne.

Fyn[redigér | redigér wikikode]

Gade i ÆrøskøbingÆrø.

Fyn, der er forbundet med Sjælland via Storebæltsbroen har stærke associationer med H.C. Andersen, der blev født i Odense, hvor hans hus i dag er et museum. De små kystbyer Fåborg og Svendborg er populære blandt turister både som destination og som punkt at tage på turer ud fra, særligt til Egeskov Slot og Hvedholm, samt til øerne Thurø, Tåsinge og Ærø med små gader og stråtækte huse.

Jylland[redigér | redigér wikikode]

Større byer[redigér | redigér wikikode]

Byerne Aalborg i nord, og Aarhus i øst tiltrækker hvert år et betydeligt antal besøgende til enten forretning eller fornøjelse. I Aalborg er Budolfi Kirke fra slutningen af 1300-tallet, slottet Ålborghus fra 1500-tallet og Jomfru Ane Gade (en gade fyldt med cafeer, barer og natklubber) blandt det største attraktioner. I Aarhus findes frilandsmuseet Den Gamle By, Aarhus Domkirke, kunstmuseet ARoS og Grauballemanden.

Regionale attraktioner[redigér | redigér wikikode]

Jellingestenene, Danmarks dåbsattest.

Blandt Jyllands regionale attraktioner findes Legoland nær Billund Lufthavn, Ebeltoft med den brostensbelagte gader og bindingsværkshuse, Skagen i det aller nordligste Jylland, der er berømt for Skagensmalerne og deres maritime billeder, feriebyerne Løkken og Lønstrup i Vendsyssel. Derudover findes øen Mors i Limfjorden hvor blomsterparken Jesperhus og Hanklit ligger.

Nær Vejle ligger Jelling, der rummer de to enorme gravhøje Jellingehøjene og Jellingestenene, som er på UNESCO's Verdensarvsliste.

Nær Esbjergvestkysten står Svend Wiig Hansens fire enorme hvide skulpturer Mennesket ved Havet, der er 79 m høje og kan ses fra lang afstand.

Mad[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Dansk køkken

Den mest kendt type dansk mad er smørrebrød, der består af et stykke brød, ofte rugbrød, med forskellige typer pålæg. Traditionelt vil man ved et smørrebrødsbord starte med fiskepålæg som marineret sild, røget ål, krabbe, fiskefilet eller rejer, for derefter at bevæge sig over til kødpålæg som roastbeef, frikadeller, skinke eller leverpostej. Smørrebrød bliver ofte pyntet med løgringe, radiser, agurk, tomat, persille, remoulade eller mayonnaise. Måltiden bliver gerne akkompagneret af øl og nogle gange snaps eller akvavit. Om aftenen serveres normalt et varmt måltid. Traditionelle måltider inkluderer stegt fisk, flæskesteg og hakkebøffer. Bøffer bliver stadigt mere populærer.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Danmarks infrastruktur

Luftfart[redigér | redigér wikikode]

Københavns Lufthavn er den største lufthavn i Skandinavien. Lufthavnen er placeret i Kastrup omkring 8 km fra Københavns centrum. Den er forbundet med tog til Københavns Hovedbanegård og videre, samt til Malmø og andre byer i Sverige.

For den vestlige del af landet er Billund Lufthavn en vigtigste lufthavn, selvom både Aarhus og Aalborg har mindre lufthavne med regelmæssige forbindelser til København.

Jernbane[redigér | redigér wikikode]

Danmark har et veludbygget nationalt jernbanenet. Der er også regelmæssige tog til Malmø og andre steder i Sverige. Tyskland er forbundet både via tog med færgen fra Rødby til Puttgarden og over landegrænsen med jernbane fra Padborg til Flensborg i Sønderjylland.

Veje[redigér | redigér wikikode]

Motorveje i Danmark.

Motorvejsnettet er veludbygget og de eneste betalingsveje er Storebæltsbroen og Øresundsbroen.

Cykler[redigér | redigér wikikode]

Uden for byer er der ofte cykelstier parallelt med vejen, men adskilt fra samme. I sommermånederne er der gratis bycykler flere steder i København og Aarhus. Ideen er at alle kan tage en cykel fra et sted og cykle til et andet sted, hvor cyklen kan efterlades til andre personer.

Der er utallige nationale cykelruter i Danmark, der alle er skiltede og har rastepladser og andet. Der findes i alt elve nationale ruter på sammenlagt 4.233 km.[9] Derudover findes utallige mindre cykelruter så det samlede antal af skiltede ruter når op på 11.000 km.[10]

Færger og krydstogtskibe[redigér | redigér wikikode]

Der afgår færge til Oslo, Norge fra København hver dag og fra Esbjerg i Jylland afgår der færge til Harwich i Sydøstengland tre gange om ugen.[11]

Der er færgeforbindelse mellem de fleste danske øer.[12]

Danmark er mål for en del krydstogtturisme, hvilket foregår til de største byer med store og tilgængelige havne, hvilket indbefatter København, Aarhus, Aalborg og Esbjerg Havn. Særligt København har mange anløb om året, og var med 372 anløb i 2012 den næststørste krydstogthavn i Nordeuropa efter Southampton.[13]

De 50 mest besøgte seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

Listen indeholder de 50 meste besøgte turistattraktioner i 2011 ifølge en undersøgelse af Visit Denmark.

Følgende er ikke medtaget i undersøgelsen:

Rank Attraktion Type Lokalitet Besøgstal[14]
1 Tivoli Forlystelsespark København 3.963.000
2 Dyrehavsbakken Forlystelsespark Klampenborg 2.500.000
3 Legoland Forlystelsespark Billund 1.700.000
4 København Zoo Zoo København 1.151.931
5 Fårup Sommerland Forlystelsespark Jammerbugt Kommune 662.410
6 Djurs Sommerland Forlystelsespark Norddjurs Kommune 641.000
7 Louisiana – museum for moderne kunst Kunstmuseum Humlebæk 629.057
8 ARoS Aarhus Kunstmuseum Kunstmuseum Aarhus 523.442
9 BonBon-Land Forlystelsespark Holme Olstrup 443.739
10 Rundetårn Historisk bygning København 422.155
11 Ny Carlsberg Glyptotek Museum København 421.012
12 Nationalmuseet Museum København 413.481
13 Odense Zoo Zoo Odense 405.913
14 Experimentarium Museum Hellerup 378.526
15 Aalborg Zoo Zoo Aalborg 376.526
16 Tivoli Friheden Forlystelsespark Aarhus 372.886
17 Den Gamle By Frilandsmuseum Aarhus 360.048
18 Statens Museum for Kunst Kunstmuseum København 347.582
19 Madsby Legepark Forlystelsespark Fredericia 335.015
20 Givskud Zoo Zoo Givskud 326.815
21 Frilandsmuseet, Nationalmuseet Frilandsmuseet Lyngby 303.063
22 Randers Regnskov Zoo Randers 291.300
23 Rosenborg Historisk bygning og museum København 243.444
24 Post & Tele Museum Museum København 223.565
25 Visit Carlsberg - Carlsbergs Besøgscenter Besøgscenter København 220.300
26 Jesperhus Hotel og blomsterpark Mors 220.000
27 Egeskov Slot Historisk bygning og museum Fyn 216.636
28 Kronborg Slot Historisk bygning og museum Helsingør 204.011
29 Knuthenborg Safaripark Zoo Lolland 202.000
30 Frederiksborg Slot Historisk bygning og kunstmuseum Hillerød 188.599
31 Nordsøen Oceanarium Akvarium Hirtshals 185.873
32 Arken Kunstmuseum Ishøj 182.217
33 Ree Park - Ebeltoft Safari Zoo Ebeltoft 173.449
34 Jyllands Park Zoo Zoo Herning 166.210
35 Tycho Brahe Planetarium Museum København 156.630
36 Statens Naturhistoriske Museum Museum København 151.091
37 Kattegatcentret Akvarium Grenaa 145.012
38 Danmarks Akvarium Akvarium Klampenborg 142.264
39 De Kongelige Repræsentationslokaler Historisk bygning og museum København 142.151
40 Moesgård Museum Museum Aarhus 124.696
41 Esbjerg Fiskeri- og Søfartsmuseum Museum Esbjerg 121.192
42 Sommerland Sjælland Forlystelsespark Odsherred 121.112
43 Skagens Museum Kunstmuseum Skagen 118.057
44 Fregatten Jylland Historisk skib Ebeltoft 116.752
45 Vikingeskibsmuseet Museum Roskilde 115.129
46 Koldinghus Historisk bygning og museum Kolding 112.897
47 AQUA Ferskvands Akvarium Akvarium Silkeborg 110.000
58 Det Danske Filminstitut Museum København 106.589
49 Danmarks Jernbanemuseum Museum Odense 104.167
50 Utzon Center Museum Aalborg 103.613

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]